Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Hultqvists krönika: Syftet är att så misstro. Om Trumps och SDs valfuskteorier.

Året är 2018. Skriet från den Sverigedemokratiska extremhögern lät såhär på sociala medier: ”Valfusk, gömda eller stulna valsedlar, miljöpåverkan och svag valhemlighet…Bristerna i det nuvarande systemet är många”.

Några bevis för att det svenska valet var ett falsarium fanns inte. Men den Sverigedemokratiska viljan att sprida förvirring och underminera valet var tydlig. Det handlade om ett angrepp på demokratin och om att bygga sin egen bubbla av sanning och binda en upp en kärna av anhängare.

De högerextremas partiledning var aktiv men ville inte försätta sig i en situation där man helt gick i god för dumheterna. Därför garderade sig chefsideologen Mattias Karlsson i samband med förra kyrkovalet med ett :

”Sanslöst om det stämmer”.

Då har man spridit misstron och ryktet, men ändå inte ställt sig bakom det. Ett försök att vara smart, men samtidigt fullständigt hållningslöst. Syftet är ändå ytterst att så misstro.

Att sprida bilden av att ständigt vara lurad och förd bakom ljuset är något högerextremismen alltid ägnat sig åt. Mytbildning ingår i deras strategi och ur detta odlas motsättningar och hat. Ur spillrorna av bilden om söndervittrad demokrati ska sedan de högerextrema resa sig som nationens räddare. I detta perspektiv passar ogrundade påståenden om valfusk bra.

Känns mönstret igen? USA:s avgående president Donald Trump har pumpat twitter fullt med påstående om att ha blivit bestulen på valsegern. ”Säkraste valet i USA:s historia” blev svaret från USA:s myndighet för cybersäkerhet. Den amerikanska demokratin bestod provet.

Undermineringen och misstron ska ändå hållas vid liv för att fortsatt så draksådden av missnöje som kan stimulera konspirationsteoretikerna med dolkstötslegender. En plattform för att splittra, försvaga och stegvis ifrågasätta demokratin skapas.

Och mycket riktigt. Den internationella extremhögern inspireras. Som gubben i lådan dyker förre vice talmannen i riksdagen Björn Söder upp på twitter:

”När Trump såg ut att vinna dök det helt plötsligt upp hundratusentals valsedlar till Bidens favör. Republikanska observatörer nekades att granska valsedlarna och helt plötsligt vann Biden”.

Det har ingen betydelse att anklagelserna om valfusk fullständigt krossats och att de advokater som mot rundlig ersättning drivit frågan nu närmast betraktas som sämre sortens representanter för kortspelet ”Löjliga familjen”.

Men för den högerextreme är detta ointressant. Han vill använda den amerikanska rykteskarusellen för att skapa misstro i Sverige.

Den högerextreme toppade sedan sin twitteraktivitet genom att vidarebefordra en så kallad analys på nivån: ”Biden är ju mentalt handikappad”.

Det ger knappast den f d talmannen i Sveriges riksdag någon trovärdighet. Men vi kan definitivt dra slutsatsen att anklagelser mot valsystemet är något vi med stigande intensitet kan förvänta oss i valet 2022.

Att sprida bilden av att ständigt vara lurad och förd bakom ljuset är något högerextremismen alltid ägnat sig åt. Mytbildning ingår i deras strategi och ur detta odlas motsättningar och hat. Ur spillrorna av bilden om söndervittrad demokrati ska sedan de högerextrema resa sig som nationens räddare. I detta perspektiv passar ogrundade påståenden om valfusk bra.

Det hela är patetiskt. Men tyvärr så är det en del av dagens politiska verklighet som inte får underskattas och måste bekämpas.

Peter Hultqvist (S)