Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pianisten Staffan Scheja spelar under Komidsommar

En konsert i internationell klass framförs i Floda kyrka på Kofestlördagen den 9 juli,
Pianisten Staffan Scheja framför Beethovens 4:e pianokonserter tillsammans med flodaviolinisten Matts Arnberg och hans vänner i bland annat Kungliga filharmonikerna.

Flodaborna har blivit bortskämda med högklassig musik under Kofestveckan. Matts Arnberg har ända sedan början av 1980-talet tagit musiker och musik i världsklass till lilla Floda. Idag ordnar han konserterna genom föreningen MKS, Musik, konst och slöjd i Västerdalarna:
- Den föreningen består väl ungefär av mig och min fru Anna-Karin, säger Matts med ett skratt och tillägger att föreningen fått ett kommunalt bidrag till arrangemanget.

Lätt att övertala

Staffan Scheja känner Matts genom att de båda har sina barn i musikskolan Lilla Akademien i Stockholm.
- Det var lätt att övertala honom att komma hit att spela. Sedan fick jag lägga ner lite mer jobb på att ringa runt till vänner och bekanta i Kungliga Filharmonikerna, Kungliga Hovkapellet (där kompisen och flodabon Tomas Gustafsson är violinist, DD:s anmärkning), Sveriges Radios Symfoniorkester och flera andra orkestrar runt om i landet, fortsätter Matts Arnberg.
26 musikanter fick han ihop och många av dem har sina familjer med sig. Traditionsenligt kommer en del av musikernas barn att hålla en egen konsert på Kofestsöndagen.

Mycket arbete

Men dagen innan ska alltså Staffan Scheja spela en av Beethovens populäraste pianokonserter; Matts egen favorit för övrigt.
- Det här är en stor satsning, och lite våghalsig ekonomiskt sett. Blir det ett stor sug efter biljetter har Staffan och orkestern lovat att hålla en extrakonsert, berättar Matts Arnberg.
Det innebär mycket arbete att arrangera konserter av så hög klass. Men Matts Arnberg får mycket tillbaka.
Det är en glädje att ”bjuda” flodaborna på levande och bra musik, och lika roligt att visa upp det vackra och kulturspäckade Dala-Floda för sina musikervänner.
- Det ger en stor tillfredsställelse, säger han belåtet.
Staffan Scheja debuterade som 14-åring och har under åren spelat på de stora världsscenerna.
Han är professor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han sågs av många i tv-programmet Stjärnorna på slottet.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS
charlotta.frans@daladem.se
0241-220 70