Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Pippidyrkan har ställt allt på ända, skola, familjeliv, normalt beteende"

Läs även "Alltstå, jag örker inte med någon intervju av någon enda"

Astrid Lindgrens stora insats som opinionsbildare gällde naturligtvis barnuppfostran och synen på barn. Det var böckerna om Pippi som la grunden till det. Pippi är en av de tyngsta opinionsbildarna överhuvudtaget i svenskt nittonhundratal, mer betydelsefull än både Vilhelm Moberg eller Jan Guillou.

Läs del 1: "Alltså, jag örker inte med någon intervju av någon enda"

Och talar man om Astrid och pressen så måste Pippi-figuren vara med – för hon orsakade bråk i tidningsspalterna och Astrid fick svara på det. Men de där böckerna väckte som bekant en del ont blod redan från början.

Den 18 augusti 1946 kom en mycket nedgörande recension av Pippiböckerna av John Landqvist i Aftonbladet och även om många redan har citerat ur den recensionen genom åren, så kan jag inte låta bli själv att göra det.

Landqvist skrev så här:

"Det dugliga ämnet till berättelse, som det är författarinnans förtjänst att ha funnit, har i utförandet förstörts av brist på fantasi och kultur. Min kritik riktar sig emellertid här främst mot prisnämnden som kunnat göra reklam för en så bristfällig produkt. Har nämnden, vilket man gärna vill tro, varit tveksam, så förstår man icke den världsfrämmande valhänthet som icke tvättat manuskriptet och för pris fordrat de värsta smaklösheternas strykande. Men har nämnden åter funnit boken i sin ordning, då måste man tala om en smakens avkultivering hos dem, som bestämmer om barnböcker. Den sämre crazystilen har då bragt till upplösning sinnet för den riktiga sagan, varpå man dock även i nutiden har så goda exempel som Elsa Beskow och Milnes intagande Nalle Puhbok. [...] Och det blir barnen, som för framtiden får bära intrycken, vackra eller grumliga, av böckerna. Minnet av den onaturliga flickan och hennes osmakliga äventyr i Lindgrens bok, kan, om hon eljes ihågkommes, inte bli annat än förnimmelsen av något obehagligt, som krafsar på själen."

De flesta recensenter var förstås ändå positiva. Men det är märkligt – långt in på nittiotalet utbröt det en ny Pippidebatt. En kristdemokratisk skribent, Carin Stenström på tidningen Dagen, angrep 1995 pippi och pippikulten i en artikel i Svenska Dagbladet. Hon tyckte Pippi var gravt asocial och störd.

Så här skrev hon bland annat:

"Pippidyrkan har ställt allt på ända, skola, familjeliv, normalt beteende. Den har förlöjligat ordning och hänsyn, ärlighet och artighet. Den har förhärligat självupptagenhet, självfixering, hänsynslöshet och verklighetsflykt. Den har predikat impulsen framför behärskningen, infallet framför eftertänksamheten. Den har framställt det som inskränkt att visa omsorg, men lovvärt att säga också kränkande sanningar."

Då, 1995, var väl Astrid för gammal för att ge sig in i något polemiskt artikelskrivande.

Men hon bet ifrån sig i en intervju, där hon bland annat sa: «Det är många, många flickor, vuxna, som talat om att Pippi hjälpt dem... Många har sagt att hon givit dem nån sorts kraft. Och det kan man förstå för i alla tider har det varit så att pojkar, pojkar, pojkar - och så kommer det en flicka. Då är det klart att de börjar tänka att kanske kan jag också».

När jag läste Carin Stenströms artikel om den livsfarliga pippikulten så tänkte jag – det är väl bara en tidsfråga innan skolminister Jan Björklund ger sig på Pippi. Han är väl en typisk antipippian om någon?

Som författare formade Astrid Lindgren generationer barn men faktiskt också generationer vuxna som läst för barn – vilket är en litet bortglömd effekt, som jag gärna vill dra fram.

Artikeln är andra delen av ett föredrag jag höll på Kungliga biblioteket för att antal år sedan om Astrid Lindgren som opinionsbildare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel