Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pizzeria i Falun får kritik

Falu kommuns livsmedelsinspektör är kritisk till brister i livsmedelshanteringen vid en pizzeria i Falun. Det här framgår av en inspektionsrapport.

Den 28 augusti gjorde miljöförvaltningen en inspektion på en pizzeria i Falun och flera anmärkningar gjordes mot restaurangen.
Tröskeln till kylrummet var smutsig och i dåligt skick. Området är svårt att hålla rent. Trämaterialet är trasigt och fuktigt vilket gynnar mögel och bakterietillväxt. Även listen i metall som sitter i tröskeln var smutsig.

Trasiga och smutsiga lister noterades i bänkkylen. De trasiga listerna är svåra att hålla rena. Olämpliga plasthinkar/plastbackar innehållande bland annat såser och pizzasallad noterades. Verksamheten kunde inte visa miljöförvaltningen att dessa plastförpackningar var avsedda för kontakt med livsmedel.
Miljöförvaltningen bedömer att dessa plastförpackningar är olämpliga att använda i direkt kontakt med livsmedel.
Verksamheten saknar lämplig rutin för temperaturkontroll vid nedkylning av grillad kebab. Kebabsås som kylförvaras i stor plastkantin höll en temperatur omkring +16 grader. Personal kunde inte på ett trovärdigt sätt redogöra för en lämplig rutin gällande såsen. Salladsost serveras felaktigt istället för fetaost.

Degrummets beredningsbänk är sliten och silikonlisterna mellan väggen och bänken har släppt. Detta slitage försvårar rengöringen. En EU-pall med säckar innehållande mjöl samt en EU-pall med kartonger innehållande över 500 kilo champinjoner noterades i köket. Att använda köket som lager för dessa mängder livsmedel bedömer miljöförvaltningen som olämplig.
Fållarna förhindrar effektiv rengöring av köket samt att pallarnas material är svårt att hålla rent. Pallarna kan redan vid ankomst vara smutsiga och är olämpliga att förvara i köket.

Ett stort antal blomflugor noterades i flera delar av livsmedelslokalen. Blomflugorna var extra många runt matavfallsbehållaren samt returburkspåsen. En sliten och delvis smutsig degmaskin noterades. Personaltoalett saknade papper för handtork.
Flera av bristerna noterades även vid miljöförvaltningens tidigare besök på pizzerian och ska nu vara åtgärdade till nästa besök, eller hur de ska åtgärdas, skriver miljöförvaltningen.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se