Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pjäsen har dragit fullt hus i 15 föreställningar och nu blir det åtta till

– Den här pjäsen har sålt bäst av alla. Bättre än vad jag tänkt mig, säger Catherine Gordon, som översatt och regisserat den över 100 år gamla historien från Irland.
Tony Westling och Viktoria Ericols har tillsammans med den övriga ensemblen från Falu Amatörteater redan kört 15 föreställningar för fulla hus. Nu blir det åtta till föreställningar med början på lördag 15 januari.

Inne på scenen i Nisserska teatern är det och har varit länge, full aktivitet. På scenen finns mycket rekvisita som kommer från Dala-Floda. Gamla grejor, tunnor, gungstol bland annat, som visar att det hände förr.
I den gamla soffan tar Tony Westling och Viktoria Ericols plats.
Tony spelar rollen som Christofer Mahon, som blir hunsad av sin far. Så småningom slår han ihjäl fadern och märker att han efter det blir hyllad som en hjälte. Damerna flockas runt honom. Viktoria Ericols spelar rollen som Peegen.
Pjäsen är översatt till dalmål.
Historien som utspelar sig är över 100 år sedan är fylld med både humor och dramatik.
När den för första gången visades i Irland så skickades 500 poliser att bilda kedja runt teatern för att hindra folkmassan som protesterade mot pjäsen. Den ansågs driva med driva med irländarna och såg dem som lata. Men J.M. Synge ville visa verkligheten. Det är Irlands mest berömda drama.
Nu är den också på Nisserska, översatt till dalmål och med irländsk musik.
– Den är fylld av roliga karaktärer och med humor, säger Viktoria Ericols.
Tony Westling, har spelat tidigare i pjäser, falurevyn och Gazbazz. Han har märkt tidigare att det avtar med publik ibland, när det har spelat ett tag.
– Men inte just nu. Det har varit fullsatt hela tiden.
Han har tillsammans med de andra fått sätta sig in i rollfigurerna. Men rollen att som en kille bli väldigt hunsad av sin far till att bli hyllas som en hjälte.
– Det växer fram och man jobba in sig, säger han.
Och när det gäller budskapet så håller han med.
– Att någon byter miljö och blir tagen som någon annan än den man är. Att byta identitet, säger han.
– Och att spela en roll för att bli uppskattad, säger Viktoria Ericols. .
Salongen rymmer 60 personer. Det behövs inga mikrofoner.
Catherine Gordon startade i lokalen för 13 år sedan.
– Jag har mitt hjärta i amatörteater, säger hon.
Lokalen har tidigare varit inspelningsstudio för video för landstingsanställda. Men med de röda fåtöljerna och rekvisitan gör en känsla av närhet och att det är rustikt.

ILSE VORNANEN
023-475 35
ilse.vornanen@daladem.se