Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerar för bostäder i lokaler vid Vasagatan

Bärkehus har nu konkreta planer på att omvandla tomma lokaler vid Vasagatan 6 till lägenheter.

Vasagatan 6 ligger mitt emot Må Bättre, före detta Norrbärke Sparbank.
I husets bottenplan hyr två frisörer samt konditoriet Mitt i Smeten lokaler.
– Och så finns det tre tomma lokaler. Vad vi nu tittar på är att bygga om lokalerna längst ner, där Adena Skor och Maria-Boden tidigare var hyresgäster.

Ingemar Hellström (S), ordförande för Bärkehus, berättar att bolagets styrelse gett fastighetschefen Sune Norling i uppdrag att ta fram ­beslutsunderlag med kostnadskalkyler.
– Underlaget kommer upp på styrelsemötet den 13 november.
– Skisser är framtagna som visar att man skulle kunna få till det väldigt trevligt med en lägenhet på två rum och kök och en på tre rum och kök. Och en del av den breda trottoaren skulle kunna tas i anspråk så de boende får en liten gräsplätt och kanske ett engelskt staket utanför bostaden.

Det krävs en omfattande ombyggnad och frågan är om kostnaderna kan hållas på den nivån att hyrorna inte sticker i väg långt över vad som anses rimligt i Smedjebacken.
Hamnar hyrorna på ”Sol­rosen-nivå” så kommer det att funka, visar beräkningen att högre hyror måste tas ut blir det att fundera mer än en gång innan byggprojektet startas, klargör Hellström.
Nämnas kan att när den sista etappen med 12 lägenheter i Solrosenkvarteret stod klar för inflyttning i mars 2012 så begärde Bärkehus månadshyror på 7 126 kronor för trerummare på 63,5 kvadratmeter och 5 893 kronor för tvårummare på 48,9 kvadratmeter.
Men det är inte bara byggkostnader och hyresnivåer som ska utredas ingående.
Ingemar Hellström och övriga styrelsen vill försäkra sig om att dagens byggregler medger att lägenheter byggs så nära en vältrafikerad gata.

Men klarar man att gira ­undan för möjliga hinder som höga kostnader eller byggregler, så tror Hellström att det blir ganska lätt att få lägenheterna uthyrda.
Många äldre vill bo centralt, konstaterar han.
Bärkehus ordförande ­spekulerar också i att man i framtiden kan gå vidare och även bygga om de lokaler ovanför konditoriet där frisörer nu är hyresgäster.

Detta givetvis under förutsättning att man kan er­bjuda frisörerna andra lokaler.
Eventuell byggstart för de två första lägenheterna lär det inte bli förrän 2015.
Nästa år kommer Bärkehus att koncentrera sina ­resurser på byggandet av seniorboende i Söderbärke.

Torbjörn Granling/DT