Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerar för digital läromiljö

Bibliotekspersonalen är ivrig på att få flytta in i den nya byggnaden. Utmaningen nu är utformningen av en byggnad full av pekskärmar.

Annons

Det har varit tufft för bibliotekspersonalen att planera det nya biblioteket. Under en lång tid har det diskuterats hur böckerna ska placeras.
– Det har varit jättesvårt, men en väldigt spännande utmaning, säger Margareta Malmgren, bibliotekschef.
De fem meter höga bokhyllorna är inte tänkta att praktiskt vara fulla med böcker hela vägen upp. Det är mer av ett designtänk. Just nu jobbar personalen med att hitta en lösning och ett system på böckerna.

– Tanken är att hela biblioteket ska vara fullt med pekskärmar där man dels ska kunna söka efter rätt avdelning, men också läsa de digitala tidskrifter och böcker som biblioteket erbjuder, säger Margareta.
En digital karta håller på att ritas upp. Det är klurigt då hyllorna kan liknas vid en labyrint. Planen är att man ska kunna söka efter en bok och då ska det lysa en prick där boken är placerad.
Den tänkta flytten ska vara så smidig som möjligt och ske direkt när bygget står klart.
– Vi vill begränsa de tider vi har stängt. Vi kan inte garantera att allt kommer vara på plats, men det mest vitala.
Platsen i mitten är tänkt som en arena, en plats där det kommer att hållas föreläsningar, debatter och utställningar av studenterna. Tanken är att hela biblioteket ska vara en mötesplats för lärare, studenter och personal på högskolan.

Allmänheten är också inbjuden eftersom det är ett offentligt bibliotek. Om man som student vill ha det tystare i sin omgivning ska byggnaden erbjuda två lässalar, men också 17 grupprum utplacerade längs kanterna. Där kommer det att vara riktigt tyst.
Två rum kommer att vara öronmärkta för mediestudenter som där kan jobba med ljud och bild.

I dagsläget sker upphandling av möbler i samråd med arkitekterna. Studenter och personal har fått provsitta möbler och det ser ut att bli klart för inflyttning i februari-mars 2014.
– Vår tanke är att studenterna ska känna ”wow!”. Här ska det finnas möjligheter. Önskan är att intresset för biblioteket ska finnas hos alla studenter och självklart innefattar det också de som finns i Borlänge.
Flytten var nödvändig. Det gamla biblioteket var lågt i tak, trångt och inte en bra arbetsmiljö.
– Det var förskräckligt rent ut sagt. Nu kommer bibliotekspersonalen att få det mycket bättre, säger Margareta Malmgren.
Det gamla biblioteket ska byggas om och där ska kontor byggas. Receptionen kommer också att få husera där.

Simon Lundberg
simon.lundberg@daladem.se