Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planerna lever

Planerna att flytta riksväg 68 och utöka industriområdet för Fors kartongbruk lever. Båda planerna är uppe till beslut.
– De är i högsta grad aktuella, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Förhandlingar pågår kring de varsel som lagts på Stora Enso Fors. När bolaget i augusti la varslet att 130 av de 650 anställda i Fors ska bort, pekade brukschefen Cecilia Carter mot framtiden. Hon poängterade att inga linjer ska stängas, produktionen ska inte minska och kvaliteten ska vara fortsatt hög.
– Vi måste jobba hårt för att öka vinstmarginalerna så att vi kan investera för att möta konkurrensen, sa Cecilia Carter.

För att kunna växa behöver Stora Enso ny mark i Fors. Därmed ligger planerna fast.
Bruket ligger inklämt mellan riksväg 68 och järnvägen. Trafikverket har sagt ja till en ny dragning av riksvägen och länsstyrelsen har godkänt arbetsplanen som nu ligger hos Trafikverket för att fastställas. Om inte planen överklagas ska bygget starta nästa höst. Då skulle den nya vägsträckningen kunna vara färdig 2016. Kostnaden beräknas till 113 miljoner kronor, kommunen och Stora Enso är medfinansiärer.

Det behövs också en ny detaljplan för att Stora Enso ska kunna använda marken där vägen nu går och öster om den. Den planen är färdig och på måndag ska kommunstyrelsen besluta om den ska antas.
Detaljplanen innebär att ett markområde sydöst om Fors samhälle blir industrimark. Det ska bland annat göra det möjligt för Fors kartongbruk att bygga ut utlastning och lager.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se