Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Platschef Tony Andersson optimistisk om framtiden

Det finns orosmoln som hänger över Outokumpus verksamhet i Långshyttan. Men platschef Tony Andersson väljer att fokusera på det positiva, att Kloster ska lyckas med målsättningen med ökad produktion och bli lönsamt igen.
- Vi ska klara det här, säger han.

Outokumpus enhet i Långshyttan - Kloster - har under den senaste tre års perioden dragits med lönsamhetsproblem. Det säger Tony Andersson som tillträdde befattningen som platschef så sent som 1 maj.
Orsaken till problemen med lönsamheten är att det funnits och även finns en överkapacitet av rostfria band. Man har heller inte fått del av den återhämtning som skett på marknaden efter finanskrisen.
Den väg Kloster nu ska gå är att förenkla produktmixen, det handlar om att standardisera mera och vara mer stringenta. Men också att produktionsvolymen ska ökas. Och med kommer man även att arbeta för att öka marknadsandelarna.
Tony Andersson säger vidare att man sett att det finns avsättning och efterfrågan av Klosters produkter.
De rostfria precisionsband som tillverkas i Långshyttan användas bland annat till värmeväxlare, topplockspackningar och vitvaror.
Råmaterialet i form av råband har Kloster tidigare tagit en tredjedel från Avesta, en tredjedel från Nyby och en tredjedel från Torneå.
- Vi ska nu styra om så vi tar mer råband från Torneå, säger Tony Andersson.
Hur det kommer att påverka Avesta och Nyby vill han inte uttala sig om utan hänvisar i stället till respektive platschef i Avesta och Nyby.
När det gäller personalstyrkan i Långshyttan finns förnärvarande inga konkreta planer vare sig på neddragning eller upptrappning.
Tony Andersson säger att den handlingsplan som bland annat Kloster ska jobba efter inte är ny utan den har jobbats fram inom Outokumpu sedan tidigt i våras och vintras.
Information till personalen i Långshyttan rullades ut under tisdagseftermiddagen. Och Tony Andersson var ute i verket för att informera personalen.
- Stämningen är bra, man har tagit det här på ett bra sätt.
Lyckas man inte med målsättningen att få verksamheten lönsam inom tolv månader finns hotet att Outokumpu kan komma att lägga ned Kloster.
- Men så långt kommer det inte att gå, vi ska klara det här, säger Tony Andersson.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se