Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plattorna som finns blir kvar

Kommunstyrelsen har beslutat att flytta fram beslutet om läsplattor för samtliga politiker till nästa mandatperiod. Kommunstyrelsen kommer att fortsätta använda de som de har och dessutom kommer presidiet i kommunfullmäktige att utrustas med läsplattor.

När först frågan om läsplattor kom upp på den politiska agendan var det stora argumentet för att politikerna skulle använda dem, rent ekonomiska. Men nu har det svängt och det är andra argument som lyfts fram. Det har visat sig att det inte innebär någon större besparing att använda läsplattorna, snarare handlar det om en ökad kostnad för utskick av handlingar.

Det har dock framkommit under resans gång att flera politiker upplever det som att de har bättre koll på handlingarna och dessutom kan kontrollera tidigare beslut. De slipper släpa med sig buntvis med handlingar som de faktiskt inte vet om det blir aktuellt att använda.
Några av de förtroendevalda har upplevt att de har haft svårt att koppla upp sig mot nätet med läsplattorna och några har dessutom upplevt det hela väldigt krångligt.
För att de 22 ledamöterna i kommunstyrelsen har det gjorts en beräkning på kostnaderna till 175000 kronor om året och skulle hela kommunfullmäktige, sammantaget drygt 50 ledamöter, utrustas med läsplattor hamnar kostnaderna på 335000 kronor om året.

Nu blev dock beslutet i kommunstyrelsen att flytta fram inköpet av läsplattor för hela kommunfullmäktige till nästa mandatperiod. Dessutom ska det göras utbildningsinsatser så de som har dem ska kunna nyttja den kapacitet som finns fullt ut. För vissa ledamöter kommer det även att krävas en bättre uppkoppling och det måste lösas.
Det beslutades även att presidiet i kommunfullmäktige, tre ledamöter, ska utrustas med läsplattor.

Kommunpartiet och Wahan Harutun, reserverade sig mot beslutet, med hänvisning till det ekonomiska läge som råder i kommunen.

Sven Thomsen/DT