Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Plocka inte bär och svamp här”

– Plocka ingen svamp och bär här, säger Hans Johansson, miljöinspektör, Falun, på vägen upp mot Galgberget.

Just nu är det högsäsong för svamp och bär och Hans Johansson rekommenderar dem som plockar att inte plocka svamp på grund av metaller i vatten och mark på områden som Galgberget och Stenslund.
Men han vill inte gå så långt som att varna.
– Det är ingen fara att få i sig lite bär och svamp, det handlar mer om en långsiktig effekt.

Han visar på kartan ett område runt gruvan till Stenslund där den tusenåriga gruvhanteringen i Falu koppargruva lett till en spridning av metaller till miljön i området.
Närmare tio miljoner ton gruvavfall finns i Falu tätort med omgivningar och spridningen av metaller har lett till att markens översta skikt innehåller förhöjda metallhalter, främst bly, berättar han.
Den här informationen brukar miljöförvaltningen gå ut men och nu i år är det extra mycket svamp och bär och därför angeläget att upprepa informationen, säger han.
– Bär kan man ju skölja av men det är värre med svamp.
Det här en verklighet som vi i Falun helt enkelt får lov att förhålla oss till, säger han.

Som en extra försiktighetsåtgärd har kommunen tagit fram rekommendationer för grönsaksodling och plockning av bär och svamp inom de mest förorenade områden Information finns på : www.falun.se/miljö .
Lämningarna eter gruvepoken påverkar oss än i dag, säger Hans Johansson.
– Nu arbetar vi med att minska miljöeffekterna av den unika miljöhistoria som gruvdriften skapat.
Det är inte farligt att få i sig bär från områden som pekas ut men det är onödigt att riskera att få i sig stora mängder metaller, säger han.
– Det är bättre att plocka på andra områden.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se