Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pluggar för avancemang

Under kvällarna bränns lampoljan när eleverna i Vård- och omsorgsprogrammet studerar till undersköterskor. De studerar för att öka sina möjligheter till bättre jobb och för att kunna söka jobb i andra delar av landet.

– Det kommer bli brist på personal på grund av pensionsavgångar inom vårdsektorn, säger rektor Änges Kristina Lundén.

Runt klockan 16.30 kommer deltagarna i Vård- och omsorgsprogrammets kvällskurs in till klassrummet på Mockfjärdsskolan. De sätter sig vid bordet. Plockar upp anteckningsblock, kurslitteratur och kaffetermos. Läraren Marie Karlsson ställer sig vid den stora tavlan och pekar på en skiss som liknar ett hundben. Faktum är att det är en nervcell och kvällens lektion handlar om nervsystemet.

De drygt tio personer som deltar i denna grupp har studerat närmare ett år på kvällstid. Alla arbetar på dagarna i äldrevården och flera har fast jobb.
– Vi gör det här för att höja vår kompetens och därmed möjlighet att få högre tjänstgöringsgrad, nästan alla här jobbar 60 procent, säger Anna-Kari Resheden.

För att få bättre förhandlingsläge behöver de vara utbildade undersköterskor. Dessutom blir det lättare att söka arbete i andra kommuner med en utbildning. Med normal studietakt tar det ett och ett halvt år att slutföra Vård- och omsorgsprogrammet inom Yrkesvux.

Cirka 52 till 54 personer deltar i programmet och läser på olika tider under dagen och veckan. Grupperna varierar i storlek, som mest femton personer och som minst en person.
– Vi har kontinuerligt intag som gör det möjligt för deltagarna att starta sina studier när det passar under året. Vid årsskiftet gick vi ut med en annons för att tala om att vi finns, vi har haft intagsstopp under höstterminen då vi hade fullt i alla grupper, folk kanske tror att det fortfarande är så, säger Marie Karlsson.

Deltagarna i kvällskursen är nöjda. De är en grupp som har roligt tillsammans och gillar sina lärare. Förutom de som studerar i Vård- och omsorgsprogrammet deltar flera i Omsorgslyftet, vilket är till för personal som har arbetat länge inom äldreomsorgen och som behöver läsa till undersköterska. Sedan finns det de som vill höja sina chanser att komma in på en högskoleutbildning, till exempel sjuksköterska, genom att få mer kunskaper.
– Det är inte bara de som arbetat i äldreomsorgen som är här. Det är flera som aldrig har haft sin fot inne på ett boende men som vill satsa på vårdyrket, säger Marie Karlsson.

För närvarande är det tre killar som studerar där men personalen hoppas på fler.
I somras flyttade Omvårdnadsutbildningen från Benarvsgården i Mockfjärd där de hade varit provisoriskt inhysta under ombyggnationen av Mockfjärdsskolan. De är alla nöjda med de nya lokalerna som är ordentligt isolerade, vilket gör att grundskolan som finns i samma korridor inte märks.
– Vi är lite trångbodda på Mockfjärdsskolan, särskilt märkbart är detta för vuxenutbildningen, och framför allt gymnasiets IM-program. Annars är det jättebra, säger Änges Kristina Lundén.

Marie Karlsson tycker att det är bra att det finns Vård- och omsorgsprogram i Gagnefs kommun.
– Det är bra för att det är enklare för de som bor här att söka. Om de skulle söka i en annan kommun så måste den mottagande kommunen godkänna det först, säger Marie Karlsson.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se