Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plundrade butiker med preparerad väska - häktad kvinna åtalad

Butikskontrollanten följde trion genom Kupolen. Såg dem stoppa kläder i en väska som de sen tomde i en förvaringsbox. För att slutligen slå till mot ligan när de tömde boxen. På tisdag ställs en 19-årig kvinna inför rätta - men kamraterna är försvunna.

Det var den 1 maj som en butikskontrollant i Kupolen la märke till kvinnan och hennes båda kamrater. Hur de gick runt i olika butiker där kvinnan hon pekade på varor som de båda männen sen stoppade i en blå och svart väska. Diskret följde väktaren dem genom kassorna där larmen var tysta. Något som upprepades i flera butiker. Dessemellan sökte trion upp en förvaringsbox på tredje våningsplanet där innehållet i väskan varje gång tömdes.

Enligt väktarens rapport ser kvinnan ut att bestämma var nästa stöld ska ske. Hos H&M fortsätter det enligt samma mönster. Kvinnan pekar och en av männen "vevar ihop" en träningsbyxa som sen åker ner i väskan. När de lämnar butiken och åter går till boxen på plan 3 larmar väktaren kolleger och konfronterar sedan trion. Männen känner igen henne direkt och springer, men kvinnan grips. Hon lyckas dock övertyga väktaren att släppa taget - och lycka fly även hon.

Efter en dramatisk jakt greps 19-åringen igen, inne på Willys. Där hade hon tagit av sig jacka, keps och hörlurar och försökte diskret ta sig ut genom att handla cigaretter. Efter visst tumult kunde 19-åringen bojas och tas om hand av polisen. Sedan dess sitter hon nu häktad. I väskan fanns nystulna varor från H&M värda 1 571 vilket inneburit åtal för stöld. I boxen fanns varor från Cubus, New Yorker och Lindex varor som lett till åtal för snatteri. Väskan visade sig vara specialpreparerad med folie för att undgå larm.

Den gripna kvinna hade ett pass enligt vilket hon är spansk medborgare och 19 år. Hon har dessutom visat sig ha ett svensk så kallat samordningsnummer sedan hon för ett år sedan sökte asyl. Något migrationsverket avslog med konstaterandet att "den allmänna situationen i EU-medlemsstaten Spanien inte utgör grund för att bevilja uppehållstillstånd". När han greps uppgav hon en adress i Falun.

Oklarheten kring kvinnans identitet och vistelseort har gjort att hon hamnat i häkte vilket i sin tur troligen leder till att hon döms till ett straff hos kommer att anses ha avtjänat i häkte. Hon nekar till stölderna, säger sig inte känna männen och påstår sig ha handlat i butikerna. Hon lovar i förhör att hjälpa polisen att gripa männen om hon blir släppt. De båda männen har inte kunnat gripas, men väktaren som greps dem påstår sig känna igen en av dem.

Läs även: Här tömmer tjuven Willys på oxfilé

Läs även: Tonåringar åtalade för organiserade stölder