Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Plus 1,8 miljoner blev minus 6 miljoner

När den kommunala budgeten spikades i januari var tanken att det skulle bli ett överskott på knappt 1,8 miljoner kronor.
Men det var under förutsättning att kommunstyrelsen skulle kunna krympa kostnaderna med nära tio miljoner kronor. Prognosen för maj är att det kommer att fattas närmare sex miljoner kronor.

Efter stor vånda och ett sent beslut i kommunfullmäktige kunde driftbudgeten för 2013 spikas så sent som i januari innevarande år. Budgeten spikades med ett överskott på knappt 1,8 miljoner kronor, men det förutsatte att kommunstyrelsen skull anpassa sina kostnader med nära tio miljoner kronor.

Prognosen visar dock att den besparingen har lyckats så där. Vissa förvaltningar har kostat betydligt mycket mer än väntat. Allt pekar på att det kommer att bli et tunderskott vid årets slut på cirka 5,7 miljoner kronor. Sammantaget är avvikelsen mot budget 7,5 miljoner kronor.
Det som påverkat så här långt in på verksamhetsåret är att personalkostnaderna blivit betydligt högre än väntat under årets första månader, det gäller både inom skola och inom omsorgen. För omsorgen handlar det om 2,4 miljoner kronor som kostnaderna är högre än budget och för utbildning handlar det om cirka 700 000 kronor.

En annan stor minuspost inom utbildningsförvaltningen är att beräkningsgrunderna för interkommunala avgifter har förändrats.
– För vår del innebär det att kostnaderna för eleverna vid Olympicaskolan ­ökade med drygt 600 000 kronor, poängterar Kattarina Willman, ekonomichef.
Kommunstyrelsen har frågan på sitt bord kommande sammanträde och då är det ett förslag om att förvaltningen ska göra en utredning om vad som orsakat de ökade kostnaderna.
– För vår del handlar det om att vi fått betydligt fler vårdtagare, säger Eliabeth Hekkala, omsorgschef.

Sven Thomsen/DT