Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Pojkar drabbas lika hårt”

Med en humor gränsande till stå-upp-komik berättade författaren Arkan Asaad om sin livskamp, ofta på liv och död, för att få gifta sig av kärlek.Med sin föreläsning lyckades han fullständigt fånga eleverna i Martin Kochgymnasiets aula.

Han bygger framträdandet på debutromanen ”Stjärnlösa nätter” som beskriver hans dramatiska livsresa som började när han som treåring 1983 tvingades fly med familjen från en kurdisk by i krigets Irak.
Han beskriver familjens snabba och framgångrika anpassning till Sverige. Den får ett abrupt slut när pappan får veta vilka ohyggligheter Saddams militärer utsatt hans familj för som hämnd för att han själv deserterade från armén under Iraks krig mot Iran.

När Arkan var 19 övertalas hans motvilligt att besöka släkten Irak. Där överfalls han av förväntningar på att han ska gifta sig med sin kusin. Arkan som är fylld av självförtroende och framtidsdrömmar efter ett studieår i USA och dessutom har en flickvän i Sverige vägrar.
När släktens krav övergår i aggressivitet och situationen blir hotfull bryts hans motstånd ned och han går med på giftermålet. Utan att avslöja allt för mycket av dramat för den som inte har läst boken kan man ändå säga att allt får ett lyckligt slut.
”Stjärnlösa nätter” är en kraftfull uppgörelse med en förtryckande hederskultur och de förödande effekter den kan få för alla parter i en familj som omfattas av den.
– Men jag reagerar starkt på hur hedersmord och hederskultur beskrivs i svenska medier. Problemet finns inte bara bland muslimer eller kurder och det är inte bara flickor som är offer. Mitt liv visar att pojkar kan drabbas lika hårt av de krav som ställs för att bevara familjens heder, säger han.

Han har hållit föreläsningen över 400 hundra gånger inför mer än 200 000 elever. Varje gång kommer ungdomar fram och berättar att de känner igen sig och har liknande erfarenheter.
– Alla växer vi upp med krav från föräldrar och familj som känns som en tvångströja för oss. Det gör vi oavsett om vi är flickor eller pojkar, oavsett religion eller vilken etnisk bakgrund vi har, säger han.

Rolf Sundblad/DT