Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Polisbil med privatperson i baksätet körde inte för fort"

För en tid sedan skrev DD om en person som anmält polisen för att han som privatperson tvingats åka med i en polisbil i en biljakt i 150 kilometer i timmen.

Justitieombudsmannen begärde efter anmälan ett yttrande från polisen i Dalarna, som nu har kommit med ett svar till JO att polisen inte gjorde något fel.
Det var en 34-årig Borlängebo som blev stoppad i Domnarvet i en blåskontroll och polisen fattade misstankar om drograttfylleri och körde mannen till Falu lasarett för provtagning.
Det visade sig att mannen inte alls hade tagit några droger och blev sedermera hemskjutsad till Borlänge igen. Men på hemvägen tog polisen upp jakten på en fortkörare och mannen tvingades (enligt anmälan) åka med i polisbilen i 150 kilometer i timmen.

Tre polisaspiranter som var inblandade i händelsen har skriftligen yttrat sig i ärendet och skriver att de vid en påbörjad omkörning blev omkörda på insidan i hög hastighet av en bil som klämmer sig in mellan polisbilen och den bil som ska köras om.
Polisbilen ska vid omkörningstillfället enligt de tre poliserna ha haft en hastighet av cirka 110 km i timmen. Det hela inträffade vid ett backkrön och de såg den fortkörande bilen försvinna i fjärran samtidigt som de larmade annan polis över radion.
Den fortkörande bilen sågs senare åka i riktning mot Falun och blev stoppad av en annan polispatrull vid infarten till Falun. De tre polisaspiranterna skriver att de aldrig tagit upp någon jakt på den fortkörande bilen.
Polismyndigheten i Dalarna kan inte komma fram till någon annan slutsats än att den redogörelse för händelseförloppet som mannen från Borlänge lämnat in är felaktig.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se