Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen följde lagar och regler

”I all polisverksamhet är det viktigt att vi aldrig glömmer bort att det är människor vi arbetar med, och särskilt gäller detta naturligtvis då barn är involverade, samtidigt som vi är skyldiga att fullgöra de arbetsuppgifter som åläggs oss genom lagstiftning”.

Annons

Polisen i Dalarna vill klargöra sin roll vid utvisningen av barnen och mamman, som SVT:s Uppdrag Granskning berättade om.
Polismyndigheten säger att det råder viss konkurrens mellan olika lagstiftningar i sådana här ärenden. Men säger också att det inte är upp till polisen att ha synpunkter på Migrationsverkets överväganden i de beslut man fattar.
Polisen skriver att man hade samverkat med Säters sjukhus och socialtjänsten. Sjuhuset bedömde att mamman var ”transportabel”. Socialtjänsten i Avesta och Hedemora hade ingen invändning mot att utvisningen.
Familjen fick mat och dryck på planet och på flygplatsen i Riga. Resan genomfördes helt problemfritt.
Dalapolisen säger att Centrala Gränskontrollenheten hade kontakt med Ryssland och att familjen i Moskva möttes av företrädare för Federala migrationstjänsten, som tog hand om familjen.
”Det fanns ingen anledning att anta att mamman och barnen inte skulle tas om hand på ett relevant och värdigt sätt”, konstaterar polisen.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se