Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen genomsökte VSK:s supporterbuss före fotbollsmatch

Annons


En VSK-supporter JO anmäler ordningspolisen i Borlänge. I lördags tvingades supportrar till matchen Brage - Västerås SK kliva av bussen på en rastficka vid Gylle Värdshus.
Ett 15-tal poliser genomsökte bussen. Innan supportrarna kunde stiga på igen skulle de fotograferas och visiteras.

Anmälaren undrar om det fanns åklagarbeslut på husrannsakan och anser att uppgivandet av personuppgifter strider mot lagen om personuppgiftsregistrering.
Polis beslutade på lördagen att den chartrade supporterbussen från Västerås skulle genomsökas innan den nådde fram till Domnarvsvallen.

Dålig stämning

Bussen vinkas in vid rastfickan vid Gylle Värdshus.
När chauffören öppnar dörrarna kliver poliser på och meddelar att bussen ska kontrolleras och 4-5 poliser letar igenom fansens väskor och påsar.
Hatthyllor och toaletten genomsöks.
När det är klart ställer sig ett kvinnligt befäl vid främre dörren och meddelar att alla ska passagerare ska visiteras, uppge namn, personnummer och fotograferas. Enligt anmälan blev stämningen dålig och flera upplevde att polisen gått för långt.
VSK- supporten opponerar inte emot att husen genomsöktes utan emot att polisen sökte igenom deras väskor och påsar trots att det inte fanns någon misstanke om brott.

tvingades uppge namn

VSK-supporten anser:
l åklagarbeslut om husrannsakan krävs innan personlig egendom kan undersökas av polis.
l fel att supportrarna tvingades att uppge namn, personnummer och att de fotograferas innan de fick kliva på bussen igen.

Inte enligt planerna

Nu blev aktionen inte som polisen tänkt. När supportrarna förstod vad som var på gång började de istället att gå mot Borlänge. Endast fyra, fem supportrar uppgav namn och blev fotograferade. Efter någon minut avslutades aktionen.
Mattias Strak är chef ordningspolisen i Borlänge försvarar insatsen.
- Vi hade uppgifter om att det var risk för bråk under matchen, säger han. Polisen sökte efter fyrverkeripjäser och tillhyggen. Aktionen var motiverad i brottsförebyggande syfte.
Han förmodar att polisens närvaro i sig dämpade eventuella uppror. Det blev ju lugnt trots Brages seger.
- Det är heta känslor i supporterklubbarna under en match. Nu visste de att vi hade ögonen på dem.
I JO-anmäls krävs att fotografier och uppgifter om personnummer raderas.

HANS DAHLQVIST

hans.dahlqvist@daladem.se
0243-920 05