Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ger böter för en burnout

Burnouts ger böter direkt. Fyllerister får nyktra till i cellen på polisstationen. Lugna Rättvik har förvandlas till ett hårdbevakat område för polisen

I vanliga fall leder stationsbefäl Jonas Holfve arbetet i Rättvik. För det mesta är det lugna gatan. Nu har allt förändrat. Jonas Holfve är kommenderingschef för ett trettiotal poliser.
Högkvarteret är i polisstationen vid Torggatan. Men där hittar man inte många poliser. De är ute bland cruisarna och turisterna i Rättvik.
– Vi jobbar mycket för att förhindra aggressiva körsätt. Burnouts bötfälls direkt.

En polisstyrka kom när en bil till publikens applåder gjorde en burnout i stationsrondellen. När polisen ingrep buade publiken.
– Vi jobbar väldigt mycket med flygande besiktningar. Vi har utfärdat kvalificerade körförbud. Bilarna får bärgas från platsen.

De verkliga bilvraken syns inte så ofta i år.
– Det är många finbilar. Jag tycker jag ser ett större inslag av dem än tidigare år.

Med finbilar menar Jonas Holfve de glänsande och välskötta veteranbilar som just nu glider omkring i Rättvik. Än så länge har polisarbetet flutit på som förväntat, mycket trafik, flera misshandelsfall, fylleri och stölder. Området runt järnvägsstationen, Statoil, Rättviksrasten och den så kallade plattan har polisen under särskild kontroll.

Där är det oroligast under Classic-veckan. Höjdpunkten kommer i kväll för de tusentals besökarna, cruisingkvällen genom samhället och byarna. Det innebär också den största insatsen från polisens sida.
– Av polistaktiska skäl vill vi inte ange det exakta antalet, säger Jonas Holfve.

Birgit Nilses Gröndahl/DT