Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens bombgrupp hämtar sprängämnen i Gagnef

Vid städningen i ett uthus i fäboden hittade Gagnefsbon flera gamla "dynamitgubbar". När återvinningen inte ville ha dem kontaktades polisen. Nu blir det bombgruppens sak att ta hand om det explosiva fyndet.

En invånare i Gagnef upptäckte här om dagen gammal dynamit i ett uthus i fäboden. "Gubbarna" – tio till antalet – lastades in i bilen och gangsingen for till återvinningscentralen – men där blev det kalla handen.

– Helt rätt, säger polisens talesperson Stefan Dangart och fortsätter:

– Hittar man dynamit och andra explosiva varor ska man direkt ringa polisen som kommer och fotograferar fyndet.

Efter återvinningens nej tack, så kontaktade Gagnefsbon polisen som direkt åkte ut för att fotografera fyndet.

– Patrullen skickar sedan bilderna till polisens bombgrupp som får avgöra hur akut det är att hämta sprängmedlet, berättar Dangart.

– Är det riktigt bråttom kommer bombgruppen med helikopter och hämtar spängämnena. Annars brukar de komma till Dalarna en gång i månaden och kör då runt och hämtar upp det som anmälts, fortsätter Stefan Dangart.

Gagnefsbon kommer att få besök av bombgruppen nästa gång de kommer till Dalarna.

Att hantera sprängämnen som dynamit kräver speciella tillstånd och är inget som privatpersoner får hålla på med.

Men om man hittar gammal dynamit på sin fastighet så är det inget man blir polisanmäld för – om man inte använder den utan ringer polisen direkt.

Så länge dynamiten är färsk så är den säker. Men svettas den och faller sönder så blir den känslig för tryck och kan explodera om den tappas i marken eller något ramlar på den.

När gammal dynamit ska förstöras så eldas den upp under kontrollerade former.