Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser behövs i hela landet – även i Sälen

I morgon startar Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Med tanke på att konferensen i år gästas av NATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, så får man förmoda att säkerhetspådraget är omfattande, med en hög polisnärvaro.

Det är annars inte så vanligt med poliser i Sälen, har jag förstått.

I mellandagarna kunde vi läsa att Sälen inte hade några poliser alls på dagtid under storhelgerna. Trots att det rör sig om högsäsong på en av landets största turistorter vintertid, med tiotusentals gäster. Det uppmärksammades vid en trafikolycka på annandagen, när räddningspersonal i brist på poliser fick rycka in och dirigera trafiken.
Det är naturligtvis helt oacceptabelt.
Antalet poliser i Sverige har ökat stadigt sedan år 2000, och nu finns det över 20 000 poliser i landet. Satsningen inleddes av den socialdemokratiska regeringen, och har fullföljts av de borgerliga.

Det är bra. Men samtidigt så har vi på senare tid hört allt mer om hur polisresurser dras ner på landsbygden. Polisstationer i glesbygd hotas av nedläggning, trots att det nu finns fler poliser i Sverige än på mycket länge. Det är mycket egendomligt. Vi socialdemokrater har tagit upp frågan i riksdagen, och krävt en bättre fördelning av resurserna och polisiär närvaro i hela Sverige. Dessvärre så har våra förslag röstats ner av de borgerliga.

Situationen i Sälen var alltså inte unik, utan ett tecken på den dåliga styrning som verkar prägla polisväsendet generellt. I det här fallet fanns tydligen oenighet mellan länspolismyndigheten och rikspolisstyrelsen om vem som ska betala insatserna vintertid, och följden blev alltså att det inte blev några poliser alls.
Nu har man äntligen fått några poliser tillfälligt i Sälen. Men situationen är generell för landet.

Polisen måste finnas på de platser och de tider som den behövs bäst, såväl i stad som på landsbygd. Denna fråga måste lösas.

Morgan Johansson (S)
Ordförande i Justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel