Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Poliser går på knäna redan nu”

Sju miljoner i år och nio–tio nästa år och anställnings- och övertidsstopp väntar dalapolisen.

80 procent av verksamheten är personal så det är oundvikligt att anställda drabbas.

– Anställningsstoppet kommer att på sikt göra situationen ohållbar eftersom både poliser och civila går på knäna redan nu, säger Anna Ekstam, ordförande för polisförbundet i Dalarna som befarar en ökad stress och fler sjukskrivna och i slutänden en sämre service till allmänheten.

Hon är också övertygad om att antal poliser riskerar att minska med fler än tio nästa år.

Som mest har dalapolisen varit uppe i cirka 500 poliser. Nu är det cirka 450 och beräknas bli 440 nästa år.

Dalarna hör till förlorarna när de nya anslagen beräknas.

Varken polisen eller polisstyrelsen anser att anslagen täcker de långa avstånden, de stora turistinvationen sommar och vinter som bland annat medför att polisen måste hålla fjällräddning.

Anna Ekstam efterlyser mer konkreta beräkningar och siffror i den fördelningsmodell som Rikspolisstyrelsen använder sig av och en risk- och konsekvensanalys som visar effekten av de nya anslagen.

Över tid har antalet poliser minskat på grund av de stora pensionsavgångarna även om många poliser kommit till via aspiranter. Därför är det färre poliser i dag än för tio år sedan.

En stor organisationsförändring är på gång där polisen i hela landet blir en enda organisation i en enda myndighet.

– Vi får börja titta på funktioner. Men än vet vi inte hur den nya organisationen kommer att se ut. Förmodligen kan vissa funktioner centraliseras, säger Ulla Olsson (M) vice ordförande i polisstyrelsen.

Att Dalarna, Örebro och Värmland blir ett område är klart.

Rikspolischef Bengt Svensson har pekat på fördelarna med en myndighet i stället för 22.

Flera av dagens polismyndigheter är för små för att vara rustade på alla områden, ledningsstrukturen ska bli tydligare och arbetet mer flexibelt.

Den lokala förankringen ska stärkas har han sagt och det betonar också Ulla Olsson.

– Det är mycket viktigt att vi har verksamhet och poliser ute på plats.

I den nya resursfördelningsmodellen premieras brottstyngd mer och här är det storstäderna som får mer resurser.

– Jag hade gärna sett att antal poliser blivit fler i Dalarna. Många enheter sliter redan hårt, både polis och civila. Men vi har en ram att hålla oss till och måste göra vad vi kan för att slimma allt annat än kärnverksamheten och försöka hitta effektiviseringar inom ledning, stabsverksamhet och administration, säger Ander Landén, t f länspolismästare.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se