Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisförbundet Dalarna: "Vi behöver först och främst poliser Dan Eliasson"

– Jag håller med Dan Eliasson om att läget är akut. Men vi har olika sätt att se på hur läget kan lösas, säger Anna Ekstam, ordförande för Polisförbundet Dalarna.

Rikspolischef Dan Eliasson hänvisar till det akuta läget när han ger klartecken till att anställa 700 personer utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller. Det betonar han i intervjun i radions Dagens Eko 26/3.

– Jag håller med Dan Eliasson om att läget är akut. Men vi har olika sätt att se på hur läget kan lösas, säger Anna Ekstam.

– Vi behöver först och främst poliser. Nummer ett är att behålla de poliser vi har genom att ge dem en rimlig lön. Nummer två: anställ civila administratörer som kan avlasta oss poliser så att vi i större utsträckning kan göra det vi är bra på och utbildade för - att utreda brott. Och nummer tre: annonsera efter poliser som idag har andra arbetsgivare, det finns de som vill tillbaka.

LÄS MER: Anna Ekstam, Polisförbundet Dalarna: "Det är värre, mycket värre än det har varit tidigare"

Det akuta behovet av poliser visar sig som tydligast nu när arbetsgivaren arbetar med sommarens semesterplanering, betonar hon.

– Som det ser ut för Dalarnas del just nu når vi inte upp till minimibemanning under sommaren, än mindre att fylla bilarna även till evenemangen som kräver extra resurser.

– Det har gått så långt att arbetsgivaren till och med tittar på vilka möjligheter arbetstidsavtalet ger att förlägga semester utanför juni-augusti, om det finns särskilda skäl i relation till samhällsintresset av att polisens verksamhet fungerar tillfredsställande. Det är en ny situation för Dalarna som vi tidigare aldrig har närmat oss.

Av intervjun framgår att ett stort antal civila kommer att anställas: "Jag har sagt att vi ska anställa 700 utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller" säger Dan Eliasson.

– Jag efterlyser en analys över vart dessa personer bäst fyller behoven i verksamheten och vilka konsekvenser det får. Finns förmågan att utbilda och ta om hand om så många personer samtidigt? Om de civila i stor utsträckning ska utreda brott kommer snart interna grupper/enheter med poliser att behöva tillsättas enbart för att utföra tvångsmedel åt civila utredare, vart ska dessa poliser tas ifrån?

Polisyrkets profession riskerar att urholkas med stor risk för ytterligare flykt från yrket. Låt oss göra analysen om vart vi får mest pang för pengarna, på lång sikt, tillsammans, betonar Anna Ekstam.

I Polismyndighetens budgetunderlag för de kommande tre åren framgår att det behövs nästan fyra miljarder kronor i tillskott. Polisen hänvisar till att flyktingströmmen och terrorhot kostar. De närmaste åren vill polisen anställa 2 000 poliser och 1 300 civilanställda för att klara kraven vilket också framgår i intervjun.

– Vad menar man med 2 000 poliser? I förhållande till vad? 2 000 fler än exakt just nu eller att det behöver anställas 2 000 fler poliser än normalt för att många förväntas sluta? Hur har man räknat för att komma fram till 2 000? säger Anna Ekstam.

Hon vill också veta hur mycket av den totala resursen som hittills har använts till arbetet med flyktingströmmen och terrorhotet och hur det beräknas se ut framåt i tiden.

– Är de fyra miljarder kronorna tänkta enbart till detta? Min fasta ståndpunkt är att antalet poliser först och främst behöver öka på grund av att vi i är för få i vardagen. Får polisen medel för en extra ordinär situation som sedan normaliseras så kommer sannolikt även anslagsnivån att göra det och då är vi tillbaka i en situation med för få poliser och en dålig arbetsmiljö.

LÄS MER NYHETER FRÅN DALARNA