Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker inbjuden till Kniva

Dagbarnvårdare och föräldrar i Kniva, utanför Falun, har reagerat över ett, enligt dem, plötsligt förbud för att skjutsa dagbarnen i deras egna bilar. I torsdags bjöd de in skolnämndens vice ordförande Anders Samuelsson, M, för att diskutera frågan.
- Det mest frustrerande är att det från kommunens sida inte finns något intresse av en dialog, säger Anne-Marie Dalstedh, som är en av dagmammorna.

Ingen av de fyra dagbarnvårdarna har någonsin behövt anlita en vikarie, under de 25 år som de vid sjukdom kunnat skjutsa barnen till varandra, men nu har samarbetet fått ett stopp. Frågan berör även personliga assistenter och äldreomsorgen.
- Kommunen hänvisar till försäkringsfrågor, men vägrar säga mer än så, menar Greg Berglund som är föräldrarnas språkrör i frågan.
- Vi har fått besked från både försäkringsbolag och polis om att detta inte är något problem då vi har egna försäkringar, tillägger Anne-Marie Dalstedh, som är en av dagmammorna.
Skolnämndens vice ordförande Anders Samuelsson, M, som var på besök, menade att han var på plats för att samla information, och kunde därför inte svara på påståendena.
- Jag kan bara säga att jag tycker att verksamheten ska fungera, säger han.

Hanteringen kritiseras

I Kniva är det hanteringen av frågan som kritiseras starkast. Anders Samuelsson hänvisade till förskolechefen Jan-Erik Andrén.
- Andrén har varit helt oflexibel och ointresserad av att föra en dialog, säger Anne-Marie Dalstedh och Greg Berglund.
Men Jan- Erik Andrén säger att varken föräldrar eller dagbarnvårdare har hört av sig till honom.
- De informerades om reglerna för ett år sedan, detta är inget nytt, säger förskolechef Jan-Erik Andrén.

Besked föra valet

Formellt lyfts frågan inte förrän den 29 september i skolnämnden.
- Vi kräver ett svar före den 19:e, detta kommer att påverka hur vi röstar, säger Greg Berglund.
Men tjänstemannen Jan-Erik Andrén kan inte se att det spelar någon roll vilket parti som styr Falun, i den här frågan.
- De direktiv och lagar som finns, och har funnits, måste följas oavsett styre, och nu har vi försäkringsrådgivare som tittar på frågan, säger han.

Överens

Socialdemokraternas oppositionsråd Jonny Gahnshag ska besöka Kniva under fredagen.
- Alla partier vill självklart lösa detta, vi ska inte förstöra en väl fungerande verksamhet, säger han.
Både Samuelsson, Andrén och Gahnshag menar att ansvarsfrågan måste lösas innan det sker en olycka. De är även överens om att personalen inte ska behöva ha sina egna försäkringar, även om det skulle fungera.

MATTIAS GÖTHBERG