Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker om von Holst vid VM-rodret: "Det blir ett vänskapskorruptionens växthus"

I samband med nyheten om att den förre VM-generalen Sven von Holst får uppdraget att undersöka förutsättningarna för ett nytt skid-VM i Falun så reagerar politikerna i Falu kommun.
- Jag blir rädd. Men vi får ännu en gång bevisat att Falun är tjänstemannastyrt, säger Pia Persson (V).

Annons

Onsdagens nyhet att den förre VM-generalen Sven von Holst ska utreda förutsättningarna för ett nytt skid-VM tas skeptiskt emot av Faluns politiker. Vänsterpartisten Pia Persson konstaterar att kommunen inte ens betalat räkenskaperna för den förra skidfesten under vintern 2015.

– Jag blir rädd när jag hör det här. Vi har inga pengar till skola eller omvårdnad och det är sånt som ska betalas först. Och ska vi söka om ett nytt VM så kan vi heller inte denna gång kolla siffrorna och räkenskaperna, säger Persson.

LÄS MER: Efter skandalerna – nu ska Sven von Holst ta ett nytt VM till Falun

Pia Persson understryker att hon absolut inte är emot ett världsmästerskap i skidor. Men det måste finansieras på något annat sätt än skattemedel.

– Jag blir fundersam när det är samma VM-stab som ska arbeta med det där igen. Vi får också bevisat än en gång att Falu kommun är tjänstemannastyrt. Jag var med när fullmäktige tog beslutet om ansökan för ett nytt VM, vilket vi reserverade oss emot. Men jag trodde inte att von Holst skulle ha hand om det. Jag trodde att han försvunnit ur bilden, säger Persson.

LÄS OCKSÅ: VM-bolagen köpte marknadsföring för miljoner från marknadschefens eget bolag

Persson säger att hon helst ser att ett nytt VM ska finansieras på något annat sätt än kommunala medel.

– VM är först och främst ingen kommunfråga och jag hade ingen aning om det här upplägget man nu presenterar. Det fick jag läsa i tidningen. Men man måste se över finansieringen o0ch hur den ska gå till. Jag ser helst statsbidrag och företagssponsorer. VM är som sagt ingen kommunfråga och man ska inte hålla på med sådana här arrangemang. Vi har inte råd. Pengarna finns helt enkelt inte. Kommuninvånarna måste nu få säga sitt. Många vill ha VM, men är det värt priset? säger Persson.

LÄS ÄVEN: VM-bolagen köpte marknadsföring för miljoner från marknadschefens eget bolag

Svante Parsjö Tegnér (L) påminner om att partiet yrkade på avslag i juni i år när Beyond Skiing skapades om under kommunfullmäktige. Reserveringen löd ”Aktieägaravtalet möjliggör att bolaget handskas med kommunala medel utan offentlig insyn och utan att Lagen om offentlig upphandling gäller. Syftet med bolaget är otydligt.”

– Kulturen och inställningen till hur det här ska gå till väga är som förr. I alla annan kommunal verksamhet råder transparens. Men så ska det inte vara i det nu minoritetsägda VM-bolaget. Det verkar vara besvärligt med insyn. När frågan var uppe i fullmäktige debatterades det som om vi redan hade VM. Och detta innan beslutet om vi skulle ansöka om en ett nytt VM, säger Parsjö Tegnér.

LÄS MER: VM-bolaget handlade för miljoner från von Holsts styrelsekompisar

Parsjö Tegnér ställer sig också kritisk till vem och vilka som nu ska handskas med VM-frågan.

– Nu ska några få personer handskas med detta, däribland von Holst, och det blir som ett vänskapskorruptionens växthus och det saknas insikt vad lagen om offentlig upphandling går ut på hos ledande politiker.