Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker träter om gångbrobygget

På bara några veckor har kostnaden för gångbron ökat med tre miljoner.
– Vi fick två hyreshus i Frejakvarteret för bropengarna, säger Jan Willner (C).
– Trams, säger Sören Finnström (S).

Annons

I takt med att valet närmar sig tycks debattemperaturen kring broprojektet stiga. Oppositionen i samhällsbyggnadsnämnden är inte alls nöjd med hur ekonomifrågorna kring brobygget har hanterats.

I oktober i fjol begärde Jan Willner ut alla uppgifter kring förfrågningsunderlag och anbud. I mars fick han ta del av uppgifter som angav att kostnaden för bron var uppe i 43 618 000 kronor.
– Men nu är kostnaden uppe i 46 347 000 kronor, att jämföra med de 23 191 000 den skulle kosta från början, säger Willner efter veckans möte med samhällsbyggnadsnämnden.
– Vi i oppositionen har inte vänt oss mot brobygget i sig. Vad vi bråkar om är att den har blivit dubbelt så dyr och det är inte rimligt. Jag hade aldrig sagt ja till brobygget om vi från början fått veta vad den skulle kosta, fastslår Willner som betecknar den ursprungliga beräkningen som en glädjekalkyl.

Det var dåvarande tekniska nämnden som den 18 januari 2012 fattade beslut om brobygget.
– De 23 miljonerna var en uppskattning som gjordes när vi skulle söka EU-bidrag, säger Sören Finnström, dåvarande ordförande i tekniska nämnden och nu ordförande i samhällsbyggnad.

Det var en dålig uppskattning?
– Ja, så kan det vara, medger Finnström.

Linda Nilsson började som förvaltningschef vid samhällsbyggnad i september 2012 och var alltså inte inblandad när ”uppskattningen” gjordes:
– Det hade väl varit en fördel om man gjort en projektering från början, säger Nilsson som inte vill uttala sig om notan kommer att sluta på drygt 46 miljoner.

Sören Finnström säger sig dock tro att kostnaden inte kommer att stiga än mer. Han menar att det inte är säkert att man hamnat rätt med kostnadsbilden även om det gjorts en ordentlig projektering.
Om aktuella kostnad på 46 347 000 kronor håller kommer projektet att kosta kommunen 30 447 000 om inte vitet inräknas (se faktaruta under artikeln). EU och Trafikverket bidrar med sammanlagt 15,9 miljoner.
– Den här debatten håller på att spåra ur. Det är ett ältande, Willner har fått alla papper och ändå är han inte nöjd. Jag börjar bli förbannat trött på det här. Det är värt pengarna för det här blir djävligt bra. Ett lyft för såväl Ludvika som Väsmanstranden.

Jan Willner:
– Visst, bron blir säkert jättebra och den blir ett lyft. Men när det blir fråga om de här kostnaderna så finns det viktigare saker att lägga pengarna på. Vi skulle ha kunnat asfaltera miltals med gator, byggt nytt ridhus med mera.
– För samma pengar som bron kostade fick vi de två nya bostadshusen i Freja. Då får man lite proportioner på det här, säger centerpartisten.
– Trams, replikerar Sören Finnström, och gör klart att han inte vill svara på fler frågor från NLT om brobygget.

Trams eller inte, enligt Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist så kostade de två bostadsbyggena i Freja med 51 lägenheter cirka 75 miljoner.
Bron som från början ”uppskattades” kosta 23,1 miljoner, kommer enligt den senaste beräkningen att gå på 46 347 000 inklusive kringjobb.
”Den här debatten håller på att spåra ur. Jag börjar bli förbannat trött på det här”, säger Sören Finnström när NLT ber honom om kommentarer.
Det hade väl varit en fördel om man gjort en projektering från början, säger förvaltningschefen Linda Nilsson.

Thomas Isaksson