Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Politikerna verkar inte ha någon koll"

Muna Abdi Sheik Ali var ovetande om den storm som rådde på sociala medier ända tills en kompis bad henne att titta på artikeln på Dala-Demokratens webbsida och på rasistiska internetsidor dit artikeln länkats.
– Jag är chockad över hur man skriver och reagerar, säger Muna.

Ursprungsartikeln handlade om att Muna tillsammans med kurskamrater studerade körkortsteori på ABF i Borlänge. Kursen var gratis eftersom kursledaren ställde upp ideellt. Ursprungslandet för kursdeltagarna var denna gång Somalia, likaså för kursledaren. På midsommardagen hade man avslutningsfest för kursdeltagarna och Muna firade att hon äntligen tagit körkort.

Artikeln misstolkades. Plötsligt stormade det på sociala medier i rasistiska kretsar där man hårdrog att somalierna i Borlänge fick sina körkort bekostade av skattebetalarna. Vissa etablerade rasistiska internetsidor länkade till artikeln och kommentarerna pekade ut kursdeltagarna som bidragstagare som fick körkortet betalat av svenska staten.

Muna har bott i Sverige i fem år. Hon delar lägenhet med sin syster i Borlänge och studerar till förskolelärare. Efter studierna arbetar hon inom förskoleverksamheten i Borlänge kommun. Under onsdagsmorgonen läste hon artiklarna som Dala-Demokraten skrivit om borlängepolitikern och Sverigedemokraten, Ann-Kristin Löfwenhamn, och Sverigedemokraten från Säter, Roger Karlsson.

– Det är orättvist att folk menar att vi lever på andras bekostnad, för det är inte sant. Mitt körkort kostade 23000 kronor. Det betalade jag själv. Jag arbetar efter skolan och får bidragsdelen från CSN på 2800 kronor. Kursen var för dem som inte kan svenska språket såpass bra att de skulle kunna hänga med i stället om kursen var på svenska. Avslutningsfesten i lördags ordnade vi själva. Men när en sådan som jag tar körkort... Man ska inte behöva se skillnad på mig och på någon som är infödd svensk, säger Muna.

Muna förklarar att hon kommer från ett demokratilöst land. Hon är uppväxt med krig men politik bryr hon sig inte om speciellt mycket.

– Jag är dock chockad över hur representanter från Sverigedemokraterna reagerar, säger hon och syftar på Löfwenhamn och Karlsson. Politikerna verkar inte ha någon koll på vad som händer. Alla är välkomna till en studiecirkel på ABF.

Hon har i dag studerat ett år på förskolelärarprogrammet på Hagagymnasiet. När hon berättar om sina framtidsplaner lyser hon upp.

– Jag har alltid velat studera på universitetet i Princeton i USA. Jag vill studera, gifta mig och skaffa barn. Körkortet har jag redan klarat av och det känns skönt att ha när man ska söka arbete.

Hon fortsätter:

– Jag har levt i krig i Somalia. Det skulle vara fint om alla kunde respektera varandras åsikter och religioner och kunna visa hänsyn.