Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerpar åtalas

I fyra år satt Börje Svensson, 57, och dömde andra. Under tiden betalade domstolsverket ut 164 544 kronor i förlorad arbetsförtjänst. Nu åtalas Svensson för grovt bedrägeri då han inte förlorat någon inkomst. Liksom för liknande bedrägeri också som kommunpolitiker vilket också drabbar hans sambo, kristdemokraten Ingrid Näsman, 58. Enligt åtalet har paret lurat till sig sammanlagt 577 751 kronor på liknande sätt.

Politikerparet nekar till brott och hävdar att den ersättning de sökt motsvarar vad de skulle ha tjänat om de i stället för att delta i det politiska arbetet ägnat sig åt sitt gemensamma företag. De medger dock i huvudsak att de inte avstått någon lön när de utövat sina uppdrag utan i stället beräknat vad de skulle ha kunnat tjäna om de i stället för att sitt i nämnd eller styrelse ägnat sig åt företaget.

En faktor i sammanhanget är att företaget i fråga, startat av Svensson men av paret betraktat som gemensamt, gått så dålig att Svensson avstått från att ta ut lön för att få det att överleva. Under hela företagets historia finns bara några tiotals tusen redovisade som utbetald lön och då bara till Svensson.
I ett förhör berättar Börje Svensson att han begärt ersättning utifrån att han räknat ut en tänkt månadslön och sedan fördelat den per dag.
Parets hela ekonomi vilar på ersättning från bådas politiska uppdrag.

Ingrid Näsman var, när det som nu åtalas anmäldes, gruppledare för Kristdemokraterna i fullmäktige i och ordinarie ledamot för partiet i kommunstyrelsen i Falun. Hon åtalas för grovt bedrägeri mot Falu kommun sedan hon under de aktuella åren fått ut 133 991 kronor i ersättning. Näsman åtalas vidare för bedrägeri mot Räddningstjänsten Dala Mitt, från vilken hon fått 8 375 kronor i ersättning mellan juni 2009 och april 2011.
Börje Svensson var tidigare ersättare i fullmäktige för folkpartiet men blev efter partibyte till Moderaterna ersättare i byggnadsnämnden och Falu energi samt ledamot i Lugnet i Falun AB. I de här uppdragen har Svensson fått ut 270 841 kronor i påstådd förlorad arbetsförtjänst på oriktigt sätt.

Mest anmärkningsvärt är förstås att Börje Svensson också under hela den granskade perioden, från januari 2007 till december 2011 har varit nämndeman i Falu tingsrätt. han har vid 50 tillfällen med oriktiga uppgifter förlett ansvariga vid Domstolsverket att betala ut 164 544 kronor till honom.
Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström anser att samtliga brott utom det mot Dala Mitt är att anse som grova då det skett systematiskt och med hjälp av osanna intyg. En vän till Svenssons som varit suppleant i styrelsen har utfärdat intyg om att Svenssons avstått arbete och har själv varit misstänkt för brott i sammanhanget. Han säger sig ha litat på Svensson och slipper åtal.

Intygen om att Näsman förlorat arbetsförtjänst har upprättats av hennes sambo och kompanjon i firman, Börje Svenssons. Denne kunde dock av förklariga skäl inte underteckna intyg om sin egen frånvaro från arbetet varför den nämnde vännen engagerades i firman.
Mannen säger i förhör att han aldrig varit engagerad i företagets egentliga arbeta, att han gjort helt andra uppgifter och att det varit Börje Svensson som utformat intygen han själv sedan skrivit under. Mannen säger att han litade på sin vän och att han bedömde beloppen på intygen som vettiga i sammanhanget.
Börje Svensson avstängdes omedelbart efter anmälan mot honom från uppdraget som nämndeman i väntan på åtal och dom.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se