Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ponny dödad av vargar

En shetlandsponny dödades av varg i torsdags, troligtvis av två vargar.
Det inträffade i torsdags morse på en fäbod söder om Yttermalung.

Annons

Hästen som var ett ungsto hittades i en fäbod, 20 kilometer söder om Yttermalung. Hästen låg vid vägkanten på en skogsväg som går till Åtjärnsbergets fäbod.

Det var i fredags morse som länsstyrelsens besiktningsmän Hans-Olov Hansson och John Halvarsson kom till fäboden. Enligt Hans-Olof Hansson är det ovanligt att en varg dödar en häst.
– Det är ganska ovanligt, i Värmland för några år sen var det en häst som gick lös i skogen som blev dödad av varg. Det är det enda som jag vet, säger han.

Det råder inga tvivel om att hästen blivit dödad av vargar.
– Jag har sett en del i mina dagar, det var fullt med vargspår på vägen och jag har besiktigat mycket skador som varg orsakat, säger Hans-Olov Hansson.
Det är inte längre vanligt med hästar på skogen men i den berörda fäboden har det funnits hästar i 18 år. I år går det sammanlagt 32 shetlandsponnier på lösdrift i fäboden.
Det var fullt av vargspår på vägen mot fäboden.

Berit Djuse/DT
berit.djuse@dt.se