Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ponny dödad av vargar

En shetlandsponny dödades av varg i torsdags, troligtvis av två vargar.
Det inträffade i torsdags morse på en fäbod söder om Yttermalung.

Hästen som var ett ungsto hittades i en fäbod, 20 kilometer söder om Yttermalung. Hästen låg vid vägkanten på en skogsväg som går till Åtjärnsbergets fäbod.

Det var i fredags morse som länsstyrelsens besiktningsmän Hans-Olov Hansson och John Halvarsson kom till fäboden. Enligt Hans-Olof Hansson är det ovanligt att en varg dödar en häst.
– Det är ganska ovanligt, i Värmland för några år sen var det en häst som gick lös i skogen som blev dödad av varg. Det är det enda som jag vet, säger han.

Det råder inga tvivel om att hästen blivit dödad av vargar.
– Jag har sett en del i mina dagar, det var fullt med vargspår på vägen och jag har besiktigat mycket skador som varg orsakat, säger Hans-Olov Hansson.
Det är inte längre vanligt med hästar på skogen men i den berörda fäboden har det funnits hästar i 18 år. I år går det sammanlagt 32 shetlandsponnier på lösdrift i fäboden.
Det var fullt av vargspår på vägen mot fäboden.

Berit Djuse/DT
berit.djuse@dt.se