Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Posa petas i VM-kval

Han vann säsongens första tävling över hela den svenska eliten.
Men i VM-kval-uttagningen är 66-årige isracinglegendaren Per-Olof "Posa" Serenius iskall.
Förbundskapten Ola Westlund väljer i stället att satsa på betydligt yngre åkare.

Annons

VM-kvalet skulle köras i Hallstavik den 17 januari, men har flyttats till Strömsund, samma datum. Sverige har tilldelats tre ordinarie platser och förbundskapten Ola Westlund har tagit ut Ove Ledström, Niclas Kallin Svensson och Jimmy Olsén. Stefan Svensson och P-A Lindström är direktkvalificerade till Ice Speedway WC Challenge i St Johann den 24 januari tack vare sina placeringar i VM i fjol.

Uttagningen kommer inte som någon överraskning för Posa Serenius.

– Det är synd att man inte går på resultat. De har varit mot mig i flera år. Det här var jag inställd på, säger "Posa" till SportExpressen.se.

Han erbjöds att vara andra banreserv, men tackade nej.

– Jag tyckte att det var ett hån.

Posa håller med om att yngre förare ska släppas fram, men menar att de bästa ska köra i VM.

– Det ska vara en sporre för de yngre att kunna spöa oss äldre. Men det har de inte gjort, säger Posa som vann säsongens första tävling, Santa Cup i Örnsköldsvik. Trion som nu är uttagen till VM-kval slutade då femma, sexa och elva.

Ola Westlund tycker att Posas kritik är lösryckt.

– Posa har inte kvalat in till VM de senaste sex åren. Från att varit världsmästare har han en nedåtgående trend, säger Westlund till SportExpressen.se.

Förbundskaptenen påpekar också att de senaste årens satsning på yngre åkare har gett resultat. Efter flera år utanför topp tre i lag-VM har Sverige de senaste åren tagit brons och silver.

– Jag vet inte om vi har gjort så mycket fel egentligen, säger Ola Westlund.

Posa Serenius har tagit 22 individuella SM-guld, det senaste 2012, och har även två individuella VM-guld (1995 och 2002) på meritlistan.