Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktik på en mytomspunnen plats

Elias Sjöberg, elev på Älvdalens utbildningscentrum, har troligtvis den märkligaste sommarpraktiken i hela kommunen:
– Vi ska gå från öst till väst, kust till kust, och korsa hela Madagaskar. Det kan bli en sträcka på uppemot 50 mil i regnskogen.

Under juli månad kommer fyra svenskar att bevakas av ögon som påminner om genomskinlig bärnsten.

I mitten av dessa ögon flyter en pupill som likt en glittrande juvel skiftar färg med ljusets nyanser. Smaragdfärgade i ena stunden, som rubiner i den andra. Opal, ametist och diamant om vartannat.

Madagaskar må sakna elefanter, giraffer och lejon och en stor del av Afrikas övriga djurliv, men det vägs upp av att ön i stället har sin egna och speciella flora och fauna, där bland annat lemurerna, och deras bärnstensögon, ingår.

– Jag ska följa med en tidigare elev på programmet som tog sin examen förra året, Nicklas Lautakoski, och två andra. Det är de som har planerat hela resan där jag ska vara säkerhetsansvarig, säger Elias Sjöberg, 22 år, som studerar till fjäll- och äventyrsledare på Älvdalens utbildningscentrum.

Utbildningen är mer inriktad på de svenska och norska fjällen, berättar Elias, men den har ändå förberett honom för det som komma skall då han är tränad i överlevnad under vandringar. I programmet ingår det också att varje elev ska iväg på sommarpraktik. Därför frågade Elias Sjöberg i mars om de tre som planerat expeditionen behövde en säkerhetsansvarig, då han är utbildad undersköterska i grunden.

Då fick han svaret: nej. Tre fick räcka. Senare – kanske när de tre insåg allvaret i att tillbringa åtta veckor i en djungel – bestämde de sig för att en säkerhetsansvarig kanske inte vore så dumt att ha med, trots allt.

– Vi samarbetar med världsnaturfonden, WWF, och ska dokumentera, filma och fotografera i djungeln, säger Elias Sjöberg.

Madagaskar är hårt drabbad av en ohållbar skogsskövling. Expeditionen är ett försök att öka folks medvetenhet kring att skydda ön. Viktigt då Madagaskar har ett växt- och djurliv som få andra platser kan konkurrera mot. Mer än 80 procent av de växter och djur där finns inte någon annanstans på jorden.

– Madagaskar är en sådan mytomspunnen plats. Jag känner mig lyckligt lottad av att få åka dit och få uppleva en sådan unik ö. Att få kolla om man klarar av utmaningen, djuren, sjukdomarna och bakterierna med tre goda vänner, säger Elias Sjöberg.

Den 8 augusti räknar de med att vara hemma igen. Men Elias garderar sig och tillägger:

– Mycket kan gå fel. Annars hade det inte varit ett äventyr.