Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktikant jobbar med farligt avfall

Personalen sorterar grovsopor utan utbildning och skyddsutrustning. Bland soporna finns farligt avfall. Transportfacket anser att människor utnyttjas. Företags ägs av en politiker i miljönämnden.

Gröntjärna Entreprenad & Fastighetsservice startade i våras mellanlagring och sortering av grovsopor i en gammal industribyggnad i Koppardalen i Avesta. Företaget hyr ut containrar för grovsopor till företag och privatpersoner.

Transportarbetarförbundet fick en fråga om det är tillåtet att sortera sopor med händerna, utan skyddsutrustning. Ombudsman Mikael Ladman svarade att det inte var tillåtet och åkte på besök.

– Två personer jobbade där när jag kom, berättar Mikael Ladman.

En berättade att han haft praktik på företaget ett år. Ingen av dem hade utbildning.

– Människor utnyttjas, säger Mikael Ladman. Jag har jobbad inom byggbranschen och vet hur det ser ut. Det blir allt dyrare att bli av med farligt avfall, så många lockas att dumpa det i grovsoporna.

Han såg kylskåp som pressats ihop och stora högar av blandat avfall. Det har funnits sprutor och kemikalier i soporna.

– Det svider i hjärtat, säger Mikael Ladman. Arbetsmiljöverket verkar inte intresserat. Jag tog kontakt med miljökontoret bland annat på grund av kylskåpen, som nog läcker freoner.

Peter Green äger företaget. Han är ledamot i kommunstyrelsen i Avesta och även i Västmanlands-Dalarnas miljö- och byggnämnd för Moderaterna. Han driver också RMG Invest och BS Sanering.

DD har inte lyckats nå Peter Green för en kommentar. Han meddelar att han suttit i förhandlingar hela dagen.

– Jag har pratat med honom, säger Mikael Ladman. Han skyller på de anställda. Han, som sitter i miljönämnden, borde åtminstone ha hut att se till att de anställda har kunskap om hur man hanterar farligt avfall.

I sin anmälan till miljönämnden i våras skrev Peter Green att spill inte förekommer, inte heller farligt avfall. Han skriver att det finns skyddsombud, att återkommande skyddsronder görs och att personalen har skyddskläder.

Det är inte den bilden som Mikael Ladman har.

– Det är bedrövligt. Människor går och mår dåligt och vågar inte säga någonting för de är rädda för att förlora jobbet.

Effekten av att Pappers engagerat sig är att företaget aviserat uppsägningar.

Avesta kommun har fått ett brev undertecknat med ”Förtvivlade anställda”, som inleds:

”Vi är flera anställda på företaget BS Sanering och Gröntjärna som mår dåligt då arbetsgivaren ständigt tvingar oss till att begå miljöbrott”.

Av brevet framgår att avloppsslam och slam från fettavskiljare ibland töms i en grop på företagets gård och grävs över. Att bland annat syra, spillolja töms i tankar på gården som anställda tvingats tömma i gropar som grävs igen.

”Vi vet att arbetsgivaren sitter i miljönämnden och vi vågar inte göra någonting för han har kommit undan så länge. Tyvärr är vi livrädda för hämnd men nu har vi kommit så långt att vi måste reagera och vi hoppas att miljökontoret agerar på något vis.”

Leif Markfjärd på miljöförvaltningen berättar att två av hans kollegor var på företaget för några veckor sedan och att där fanns kylskåp, som borde ha fraktats i väg.

Han säger att när man tar emot osorterat avfall förekommer farligt avfall. Det ska sorteras ut och direkt skickas vidare.

Han har sett brevet från de anställda.

– Det låter inte bra och ­naturligtvis ska vi utreda detta, säger Leif Markfjärd.

Mikael Ladman på Transport är också kritik mot ­arbetsförmedlingen.

– Arbetsgivaren har satt i system att utnyttja människor med bidrag och inget samråd har skett om praktik­en. Men när jag pratade med arbetsförmedlingen fick jag bara höra vilken utmärkt arbetsgivare det är som kan ordna platser åt så många som annars aldrig kommit ut i arbetslivet.

– Det är bedrövligt, säger Mikael Ladman.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se