Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Praktiska program lockar flest elever

Bygg, ekonomi, fordon och handel. Det är de största programvinnarna vid Karlfeldtgymnasiet efter den allra första, och preliminära intagningen. De här siffrorna gäller också bara förstahandsvalet. Ändå ger det en fingervisning om vad eleverna intresserar sig för.

De nämnda programmen har alla fler än 20 elever som sökt dem i första hand. Dessa program kan också påstås ha en praktisk yrkesinriktning i sitt kursutbud.
De traditionella programmen som natur, teknik och samhälle lockar i sin tur mellan 11 till 18 sökande. De flesta elever som sökt de programmen, inklusive ekonomi, har som regel behörigheten klar. Annars är det ett av problemen som gymnasiechef Rolf Engman ser, när han tittar på ansökningstalen. 
– Liten oro finns det, då många sökande ännu inte är behöriga för de program de sökt. Men vi ska veta att de här sökningarna sker på julbetygen. Erfarenhetsmässigt når minst hälften av de som är obehöriga vid jul, godkända betyg till sommaren.

Alla har kravet på att bli godkända i matte, svenska och engelska. För yrkesprogrammen gäller ytterligare fem godkända ämnen medan de högskoleförberedande programmen kräver nio.
– Sedan finns det speciella krav. För NA-programmet krävs godkänt i alla NA-ämnen och på samhällprogrammet i alla SO-ämnen.
Men det här tycks eleverna vara medvetna om. De elva som exempelvis sökt teknik är alla behöriga. Där- emot är inte ens hälften av de som sökt vård och omsorg, fordon och transport, barn och fritid samt estetvarianterna bild och estet godkända i dag. Totalt sett, är 30 procent av alla elever inte behöriga till de program de sökt enligt julbetygen.

Några av programmen har fått mycket få sökande. Hotas något program av nedläggning?
– Det kan man idag inte svara på idag. Det brukar ske ganska stora förändringar under omvalsperioden som sträcker sig fram till 15 maj, säger Rolf Engman som är mycket glad över att mer än 20 elever från övriga Dalarna sökt sig till Avesta.

Men som DD tidigare berättat har nästan 85 procent av Avestas egna 194 elever sökt sig till Karlfeldtgymnasiet.
– Det är mycket positivt. Hedemora hade i fjol 33 procent av sina elever på annat gymnasium. Sala 45 procent. Vi hade 17,6 procentsom läste på annan ort förra läsåret. Men vi gav plats åt lika många från andra kommuner.

Kritiska föräldrar hävdar dock att årets positiva siffror beror på att elever fått veta hur svårt och krångligt det är att söka andra utbildningar. Vad säger du om det?
– Den huvudsakliga informationen till åk 9 och deras föräldrar står våra SYV-are för. Deras uppdrag är att ge en allsidig information med bland annat information om hur man söker andra gymnasieskolor. Det skiljer sig inte från vår skola. Men de berättar också om det relativt stora antal elever som efter en tid på annan ort ångrar sig och kommer hem. Då kan det ibland bli svårt att hitta en plats eller en bra studiesituation för eleven hos oss – beroende på hur lång tid eleven varit på annan skola, skillnader i timplaner och så vidare.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se