Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pratade om hur tiden förändras

Bodil Jönsson har gästat Ordenshuset i Hulån, en plats som hon upplevde som väldigt exotisk.
– Men det är riktigt spännande att vara här, konstaterade Bodil Jönsson.

Riktigt känd för svenska folket blev Bodil Jönsson när hon var med i tv-programmet Fråga Lund och var en av professorerna svarade alla möjliga frågor. Men hon är även känd för sina böcker om tid och hur vi ser på tiden.

– Det är väldigt intressant med tid, det finns två saker som är väldigt bestående och det ena är tid och det andra är rum, alla är väldigt intresserade av tid och håller reda på den på olika sätt.
– Men hur många är det som går runt med en tumstock i fickan för att mäta rummet, frågade Bodil Jönsson.
Hon pratade kring hur tiden förändrar allting och återkom flera gånger under kvällen till sin mormor och hur tiden har förändrat människor. Det som var fullständigt naturligt när hennes mormor växte upp, det förstår inte hennes barnbarn och tvärtom.

– Mina barnbarn älskar hästar och min mormor skulle inte kunna förstå varför hästar bara går i en hage och inte arbetar varje dag, men det är tiden som förändrat det hela.
Hon kom även in på detta med att bli gammal. Hon lyfte fram det faktum att det gjorts 1,7 miljoner gråstarrsoperationer, där människor fått bättre syn än någonsin.
– Det fascineras vi över, men jag funderar på hur många det därmed var som förr hade jättedålig syn, så tiden har gjort att mycket blivit mycket bättre.

Bodil Jönsson lyfte även fram det faktum att många är rädda för att bli gamla.
– Varför det, får jag ont i en höft eller ett knä, så byts det bara ut och får jag ont finns det bra mediciner.
Det bästa är ändock att vi människor inte kan värja oss mot tiden, vi kan inte påverka den.
– Det är naturens underbara sätt att hindra att allt händer på en gång, summerade Bodil Jönsson.

Sven Thomsen/DT
sven.thomsen@dt.se