Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiär för Påskcupen med vurpor och blårök

På påskaftonens morgon låg en tät dimma av tvåtaktsolja och bensin över den lilla finnmarksbyn Svabensverk på gränsen mellan Dalarna och Gästrikland när Historiens första skoterracingtävling gick av stapeln.

Klockan är 08.00 på påskaftonens morgon och solen börjar titta fram över horisonten, -12 grader och folket i byn börjar vakna till liv, med stela leder och vindpinade kroppar kommer man sakta nerhasande på sjön Hämmens is.
Flera av dem kommer åkande på sina snöskotrar, bilar kommer med stora släpvagnar. På dessa står färgglada skotrar och ur bilarna kliver förarna även de med färgglada kläder. Allt från gamla Ockelbo 600 till hypervassa Polaris, Arctic cat och Ski-doo.
Nu skall det upp till bevis, vem har den snabbaste skotern.

Vi gör det här för snöskoteråkarna, säger Tomas Jansson som håller i det hela.
– De har fått stå tillbaka under vintern för vi har plogat upp stora delar av sjön och anlagt en långfärdsskridskobana. Det har gjort att de inte han kunnat åka hur som helst ute på isen men det har inte varit något problem så därför vill vi ge lite tillbaka och anordna den här skotertävlingen.

Det är första året som man arrangerar detta och då tyckte man att man även skulle göra något där hela familjen kunde delta, så det blev även frågetävling, pulka-race för både stora som små, korvgrillning, åsneridning och uppvisande av världens snabbaste hotrod på is byggd före 1941.
Björn Friberg från Lobonäs kom med sin vassa hotrod och visade hur fort en så gammal bil kan gå på riktig sjöis. Han hade även sällskap av en kompis med en egen hotrod.
Nu gick det inte så bra för honom utan han vurpade rejält efter några varv och fick åka traktor tillbaks över isen med bilen på släptåg, ingen gjorde dock illa sig.
I skotertävlingen var det utslagning och till sist stod Jonas Ljunglin som segrare.

SM i pulkaåkning stod på programmet efter lunch och det drog väldigt mycket publik. De fick en härlig upplevelse och stotjöt av skratt i den unika tävlingen. I ungdomsklassen segrade Miranda Hagman tätt följd av brodern Isak.
I vuxenklassen visade Tomas Jansson upp den häftigaste vurpan för dagen när han och snowracern kom flygande över hoppet som var med i de vuxnas tävlingsbacke.
Rolf Nyström vann publikens pris med sin snygga hjälm. Kvällen avslutades med irländsk musik på puben.

Publiken undrade redan nu om det skulle bli en fortsättning under nästa år, och det får vi väl verkligen hoppas.
Även björnarna hade vaknat där uppe i Svabensverk.
– I går när gubben min Lars var nere på sjön och anglade kom det en björn som korsande hans spår, säger Doris Bruhn. Han skulle bara gå hem och hämta en sak och när han gick tillbaks till sjön så hade björnen trampat över hans spår.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se