Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiären stoppas

 I dag skulle Leksands IF ha gått på is. Men bygget av betongplattan har dragit ut på tiden – nu tvingas A-laget till Borlänge.
– Det är bara att gilla läget, säger Leksands sportchef Tommy Salo.

Annons

På måndagsförmiddagen återsamlades Leksands IF:s A-lag efter semestern. På schemat stod introduktion, möten och fystester för truppen.
Samtliga spelare fanns på plats. I dag var tanken att laget skulle gå på is klockan 10.00 – men så blir det inte.
Där spelarna skulle ha glidit ut finns i dag bara en betongplatta och Tegera Arena ser mer ut som en byggarbetsplats än en hockeyarena.
– Jag skulle tro att det blir klart på måndag eller nåt. Det är ju som det är. Det är svårt att säga när det blir klart. Det ser nog värre ut än det är, säger Leksandslegendaren Jens Nielsen.

Enligt Tommy Salo fanns ett löfte att isen skulle vara klar den här veckan, och som lagledningen lagt upp planeringen för.
– De har lovat att vi ska ha is till den 1 augusti, men nu får vi se. Det gör väl inte så där jättemycket ändå, säger han.

Jens Nielsen:
– Jag vet inte så noga när det var sagt att det skulle vara klart. Vi har inte hand om arenan. Det är ett bolag. Men, målarfärgen ska torka inne i arenan. I morgon är det klart, sedan ska plattan kylas ner, säger han.
Att göra is på den nya plattan är en process.
– Plattan ska vara minus tio innan man kan lägga på vatten. Sedan ska det frysa. Sedan är det första året vi har en platta. Vi vet inte riktigt hur det kommer att fungera och vad som händer, säger Nielsen.

Det låter inte som om det blir ispremiär den här veckan?
– (Skratt) Nej, inte här heller. Det går inte att träna i någon av anläggningarna.
Tidigare var Nielsen firad stjärna i A-laget, nu är han vaktmästare i Tegera Arena.
– Jag har haft semester och kom tillbaka i dag så jag vet inte så mycket. Det är ingen som räknar med någonting när det är ett så pass stort projekt. Det blir nog bra när det är klart.

Rörarbeten till kylanläggningen pågår fortfarande i arenan och sargen har bytts ut till en lägre och bättre ur skadesynpunkt.
Ytorna mellan sarg och publik blir rymligare.
– Det är bara så att båsen får mer plats. De blir större och bredare. Alla fotografer kommer att kunna springa runt hela planen utan att ta sig upp på läktaren.

Tommy Salo tar fördröjningen med ro.
– Jag tycker inte det gör så mycket. Vi får träna lite mer utomhus och komma i gång lite. Det har dragit ut på tiden litegrann. Det är bara att gilla läget och göra det bästa av det.

Trots problemen blir det ispremiär den här veckan. Just nu håller Salo på att sy ihop ett par träningar på annan ort.
– Vi har kollat lite med Borlänge nu här. Just nu ser det ut som om vi kommer att träna där på torsdag och fredag, säger han.

Lördag den 10 augusti anordnar Leksands IF kickoff och en jippomatch mellan A-laget och ett stjärnlag. Då garanterar Jens Nielsen att det ska finnas is.
– Till matchen som går om två veckor ska det vara klart. Jag ska ju spela matchen själv då. Innan den ska jag ha en egen tid så jag kan träna lite själv först, säger Nielsen och skrattar.

Leksands hemmaarena, Tegera Arena, är just nu ett byggkaos där det inte går att träna. Tegera Arena invigdes i oktober 2005.

Markus Bäckström/DT