Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Premiärtät succékväll

Kulturnatten i Hedemora blev något av en premiärkväll. ­Sture Byléns modell av Svea­salen avtäcktes i Wahlmanska huset och på Starbiografen visades Hökartorgets video till ”Även en idiot” för allra första gången.

Hela innerstaden är fylld av människor, musik, konst, ­lokalhistoriska guidade vandringar och föreläsningar, både inomhus och utomhus. På scenen vid Stora Torget avlöser grupperna från gymnasiets musikestetiska program varandra.
Från andra sidan Apoteks­parken hörs tonerna från Kings Arms Blues jam, som kamperar på utomhusscenen.
Konferencieren Åke Ljungberg har ägnat lång tid åt att läsa upp det digra programmet och det är en delikat uppgift att välja och ­vraka i det rika utbudet.

När klockan närmar sig sju har det blivit rejält trångt i Wahlmanska huset.
Miniatyrbyggaren Sture ­Bylén har ägnat åtskilliga timmar åt sitt hittills största verk – modellen av Wahlmanritade Sveasalen som revs 1966.
Om rådhuset tog 200 timmar att färdigställa, har nog Sveasalen tagit dubbelt så lång tid att få i ordning, ­beräknar han.
– Jag räknar inte timmar numer. Men det motsvarar ett antal VM, OS, Vinter­studion och Allsvenskan som jag inte tittat på.
I stället har Sture Bylén suttit i källaren och skurit styrenplast, lyssnat på radio och 60-talspop.
Sigge Strömberg, vars far jobbade som vaktmästare på Sveasalen, har varit behjälplig med faktagranskningen.
Därför ska han också avtäcka modellen av det gamla nöjespalatset, som dessvärre lämnades att förfalla.
– De flesta byggnader har jag kunnat fotografera av och mäta, men här har jag fått gå efter en ritning som Sylvia Lundevall lyckades hitta och Per Kåks diabilder, berättar Sture Bylén.
Han är både förvånad och hedrad över det stora intresse som Hedemoraborna visar för hans modeller.
Bandet Hökartorgets ”Även en idiot” tog sig in på Digilistan i P3.
I juli filmades en video till låten som nu ska premiär­visas på Star-biografen.
– Vi var och tittade på ­Håkan Hellströmfilmen och då var det sex pers i pub­liken, vi är populärare än han, konstaterar sångaren Martin Eriksson.
Karolina Nordman säger att de varit glada om det satt 20 personer i publiken. Men det är långt fler än så i den välfyllda salongen.

Ett 40-tal statister medverkade vid inspelningen på Turbo festplats och många har kommit för att se resultatet.
Succén är given. Efter den drygt tre minuter långa ­videon stämmer publiken upp i ett unisont ”en gång till, en gång till...”.
Det blir förstås en repris, även om en andra visning börjar en halvtimme senare.
I veckan kan ”Även en ­idiot” ses på youtube.

Johan Källs/DT