Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Presstödet ger länet mångfald

I onsdags kom presstödskommitténs betänkande gällande presstödet fram-över. Förändringarna jämfört med dagens system är små, i alla fall för den typ av tidning Dala-Demokraten, DD, är.


DD är liten tidning där den utkommer. Utifrån det har den sedan 1971 erhållit det statliga presstöd som då infördes.De senaste åren har stödet varit knappt 17 miljoner kronor per år. Det har använts för att ge läsarna en maximalt innehållsrik produkt.Trots det har sedan 2003 fram till 2012 DD tappat 7 000 exemplar i upplaga.Den tiden har utvecklingen för tidningar varit att läsarna av dem på internet ökat, vilket det varit svårt att få höga intäkter för.Om upplagetappet för DD är stort eller litet bör kanske en medieekonom bedöma, även om Dalarnas Tidningars, DT:s, ledarsida härom dagen avgett en analys.
DDs tapp har dock inte gynnat DT. För DT har samma period minskat mer än DD i upplaga, med 11 600 exemplar. Till det kan läggas att Avesta Tidning, AT, samma period tappat 1 700 exemplar.
Dessa nio år har länets invånarantal varit nästan oförändrat.
Ändå har länets tidningar tappat 20 300 exemplar. Bara en tredjedel av det beror på DDs tapp. DT och AT har tillsammans tappat nästan dubbelt så mycket: 13 300 exemplar.
Hur tidningarna ska klara sig i framtidens medielandskap, som i hög grad är digitalt med internetutgåvor i centrum, återstår att se.

Presstödet har hittills bidragit till att DD funnits och gett en mångfald i press- och medieutbudet.
Jag hoppas det blir så även framöver.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se