Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prestigefylld kamp mellan robotbyggare

För tolfte gången i ordningen anordnades på påsklovet robotkamp i experimentverkstan, på Framtidsmuseet i Borlänge. Varje vår sedan 2002 har det varit robotbyggen med Lego där.
– Vi var nog först med dessa byggen i länet och sedan började skolorna köpa in byggsatser för undervisning, säger projektledare Röde Nyström från museet.

I inbjudan till kampen står att lagmedlemmarna ska vara i åldern 10 till 99 år. Just den här dagen då DD är på besök är det bara två personer som är lite äldre än de andra. Det är Tobbe Arnesson som är farbror till Sebastian och Peter Löfstedt som är pappa till Klas. Dessutom har Peter en son i ett konkurerande lag. De är nog högst runt 40 år båda två. Yngst är deltagarna i lag Batman & Robin, Pontus Johansson och Vidar Lindgren, de går i mellanstadiet på Danholns skola. Lagnamnen förresten, vad sägs om dessa. Vi som älskar RCX, Ventus Potentia Phobia, betyder (vindkraftsfobi), Batman & Robin, Rovdjuren och Skåne Stenbrott. Det är två i varje lag. Den här gången nio killar och en tjej.


Röde Nyström berättar att det är den mest avancerade tävling de haft hittills. Deltagarna har fem och en halv timme på sig att bygga och programmera sina robotar. På banan ska de klara av 13 olika uppgifter och det på tid. Maxpoängen är cirka 500, men det är så svårt så det kommer ingen att klara tror Röde.
Pontus och Vidar kommer och ställer ner sin robot på banan. De ska försöka köra upp på en ramp. Den svänger som den ska men fastnar halvägs upp. Grabbarna tycker att själva bygget är det roligaste. Det svåraste är att hitta på idén om hur maskinen ska se ut, och programmeringen förstås.
– Man kan ju bli galen när det inte ”funkar”, säger Vidar.

Evelina Höglund och Christer Åström sitter och knåpar på sin robot. Båda utbildar sig till civilingenjörer i Uppsala. På frågan hur det går säger Christer att vinsten känns långt borta. Han har tävlat med robotar i tio år, men Evelina är med för första gången.
De olika lagen går fram och tillbaka mellan arbetsplats och testbana. Maskinerna byggs om för de olika övningar som ska genomföras.
När dammet lagt sig och tävlingen slutat blev resultatet att Lag: Vi som älskar RCX, Peter och Klas Löfstedt kom etta, Tvåa kom lag: Skåne Stenbrott, Olle Löfstedt och Markus Wallin, på tredje plats kom Lag: Batman & Robin, Pontus Johansson och Vidar Lindberg.
Pristagarna fick olika Lego-set.

Johnny Fredborg
johnny.fredborg@daladem.se