Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Preventivmedel fortsatt subventionerade

Landstinget ska subventionera preventivmedel även i fortsättningen. Och nu till kvinnor till och med 25 år.
Även en rad andra hormonella p-medel ska ingå. Och landstinget ska utreda om även icke-hormonella p-medel kan ingå.

I Landstinget Dalarna har hormonella preventivmedel inom läkemedelsförmånen subventionerats till kvinnor under 20 år sedan 1992.
Och 2003 utökades subventionen till att inte bara omfatta p-piller utan alla sorters hormonella preventivmedel inom läkemedelsförmånen.

Kvinnan har betalat en egenavgift på 100 kronor per år och den avgiften har inte indexreglerats sedan start.
Men subventionen har enbart innefattat den äldre sortens p-piller, p-stav och hormonspiral som ingår i läkemedelsförmånen.
Under senare år har främst kombinerade p-piller kommit ut på marknaden och dessa ingår oftast inte i läkemedelsförmånen.
Men de nyare preparaten ger färre biverkningar och därmed ökad följsamhet.

Antal aborter har ökat i Dalarna 2002-2011. Aborttalet beskriver antal aborter per 1 000 kvinnor.
Den största ökningen i Dalarna har skett i åldersgruppen 20-24 år där aborttalet låg på 39,7 mot 33,0 i riket under 2011 jämfört med 29,2 i länet under 2002.
Tillgång till säkra och billiga preventivmedel kan bidra till att minska antalet oönskade graviditeter och aborter inte enbart bland tonåringar utan även hos kvinnor upp till 26 års ålder, enligt landstinget.
I Landstinget Dalarna fins cirka 18 500 kvinnor i åldern 15-25 år. Nuvarande subvention till tonåringar har kostat cirka en miljon om året.
När även andra hormonella p-medel ska ingå och kvinnornas ålder höjs till till och me 25 beräknas kostnaden bli 4-5 miljoner.

Miljöpartiet fick också med fullmäktige på att även icke-hormonella p-medel ska utredas om de kan ingå som pessar, och p-dator.
– Många ungdomar tittar både på miljökonsekvenser och hälsorisker med vanliga preventivmedel och föredrar icke-hormonella medel, säger Daniel Svedin (MP).

Kristina Vahlberg