Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pricka in rätt vikt på DD-grisen Klas

För 54 år sedan kunde Dala-Demokratens prenumeranter för första gången vara med och gissa vikten på grisen DD-Klas, och samtidigt vinna lite extra mat till julbordet. Nu är det hög tid igen, och det är lika spännande för varje år att se vem som prickat rätt vikt.

Årets DD-gris Klas, är en riktigt glad prick. Sedan många år tillbaka kommer Klas från Vretens Lantbruk i Arkhyttan, strax utanför Stora Skedvi. Klas kom till världen i juni och är uppfödd på enbart lokalt odlad mat. Spannmål från den egna gården, mjölk har levererats från Gävleortens mejeriförening, och från Spendrups Bryggerier i Grängesberg får grisarna på gården öljäst.

Ägaren Tomas Arkeberg berättar också att sommarens vackra väder bidragit till en gynnsam höstskörd, vilket i sin tur höjer näringsvärdet och kvalitén på spannmålet till djuren.
– Jag har nog varit med och levererat DD-Klas till Dala-Demokraten ett femtontal gånger. Ett år minns jag att det blev en Klara i stället för Klas, men det var kanske mest för omväxlings skulle jag tro. Att det blev en gris med prickar i år kanske är lite ovanligt, och samtidigt lite extra roligt. Det är omöjligt att säga hur mycket en gris kommer att väga vid slakten, men det brukar hamna någonstans mellan 75 och 96 kilo. För två år sedan vägde Klas hela 105 kilo, och det rekordet blir nog ganska svårslaget, säger Tomas.

När det är dags för slakt levereras Klas från Vretens gård som "Dalagrisen" till Siljanschark vid Ickholmen mellan Rättvik och Mora säger, Tomas.
Tomas Arkeberg är stolt över att vara grisuppfödare i Sverige. Han vet också att grisarna på hans gård är glada, och att en glad gris har riktig knorr på svansen.

– Jag har någon gång lekt med tanken att grisarna på något vis också har sitt eget kontaktforum. Kanske som vårt Facebook, där vi människor kommunicerar med varandra. Om det nu kunde vara på det viset, är jag övertygad om att grisarna på Vretens gård i Arkhyttan genom "Trynbook" skulle tala om för alla sina "Trynbookvänner" runt om i Europa hur bra grisarna har det i Sverige, säger Tomas Arkeberg.

Bons Nisse Andersson
bons@daladem.se


Se DD-grisen Klas här: