Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prisad idrottare misshandlade barn

En man som är bosatt i Falu kommun dömdes i Falu tingsrätt den 8 februari 2013 för misshandel av sina två barn till villkorlig dom och samhällstjänst i 100 timmar.
Mannen som på 80-talet fick pris som årets ungdom och var mycket lovande i sin idrottsgren får nu också domen fastställd i Svea hovrätt.

Mannen har också för några år sedan varit ungdomsledare i en klubb i Borlänge och en i Falun.
Enligt åtalet och domen i Falu tingsrätt började misshandeln av mannens två döttrar – som i dag är 13 och 17 år gamla – redan 2007.
Under tiden oktober 2007 – december 2010 har mannen i familjens gemensamma bostad tillfogat den yngsta dottern smärta och rodnad genom att ta hårda tag om hennes armar och dra henne över golvet, så att hon vid vissa tillfällen slagit i ben och armar.
Den äldsta dottern fick utstå ungefär samma behandling, bland annat ska pappan under tiden 2007–2011 tagit tag i dotterns armar och ryckt i dem, samt knuffat henne.
Den 6 april 2010 har pappan tagit ett hårt tag om hennes armar och knuffat ner henne på golvet.
Under åren 2010–2011 har pappan bland annat tillfogat henne smärta och blånad genom att ta hårda tag om hennes armar och knuffat henne mot en trappa så att dottern slog i svanskotan.

Mannen har medgett att han vid några tillfällen kan ha tagit tag i en arm eller en handled på någon av döttrarna och med ett sådant grepp fört in henne till hennes rum. Han har dock hävdat att detta inte skulle vara fråga om någon misshandel.
Han har förnekat att han i övrigt utövat våld mot någon av sina döttrar. En bedömning som nu både tingsrätt och hovrätt inte delar.
46-åringen döms också att ersätta staten för rättegångskostnader i tingsrätt och hovrätt med 67 030 kronor och 500 kronor till Brottsofferfonden.
Den äldsta dottern tillerkänns skadestånd med 12 000 kronor och den yngsta dottern får ett skadestånd på 7 000 kronor jämte ränta.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se