Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prislappen: 260 miljoner kronor

Internationella Skidförbundet (FIS) har varit på besök i Falun inför det stundande mästerskapet.
– Vi kan känna att hela andan av mästerskapet kommer fram alltmer, säger FIS generalsekreterare Sarah Lewis.

Men det kostar därefter.
– Mottot för VM:et är ”att gå över förväntningarna” och det är något vi ser har hänt på många områden, förklarade Sarah Lewis.
Det slutliga besiktningsbesöket sker inte förrän nästa år, men enligt Sarah Lewis verkar man ändå positivt överraskad över framstegen – inte minst med hoppbackarna.
– Självklart är vi lite oroliga för det är mycket som ska göras, förklarade Lewis.

Till exempel är resecentrum ett orosmoln.
– Vi har haft diskussioner om transporterna och vet att det är förseningar på det området. Men vi hoppas att det kommer vara klart, så att det första folket möter inte är en byggarbetsplats.
Kommunalrådet Jonny Gahnshag passade senare på att förtydliga målet med resecentrum.
– Vi kommer inte ha att skynda på det, utan vi har som mål att till VM ha ett fungerande resecentrum. Och med fungerande, så menas det att stråk och bussterminal kommer att finns på plats. Däremot kommer vi nog inte ha en sådan attraktiv miljö som vi hade velat, som gräsmattor och så vidare.

Kommunalrådet passade även på att berätta om ungdomshoppbackarna, som kan komma att bli verklighet snart.
– Det som fattas nu är sponsorer, men sen måste vi ha politiskt stöd för att gå vidare i det här. Och det hoppas jag att vi får och om jag ska ge någon tidsprognos så hoppas jag att det under november kommer att klarna och då måste vi bestämma oss för hur vi går vidare med de här småbackarna.
Även FIS visade sitt stöd för backarna.
– För att bygga upp intresset kring backhoppning som sport så är backarna ett väldigt viktigt projekt, sa Sarah Lewis.

En annan sak som kommunalrådet passade på att adressera, var kostnaderna för arrangemanget.
– Vi har tidigare sagt att vi justerar upp det här till 300 miljoner, för det har blivit dyrare än vad de första prognoserna tydde på. I dag när vi summerar det här, och prognoserna blir säkrare, ligger vi runt 260 miljoner kronor.
Gahnshag är dock noga med att poängtera att ungefär en tredjedel av investeringskostnaderna är ”eftersläpande underhåll”.
Den största delen, närmare 200 miljoner kronor, har lagts på hoppbackarna.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se