Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Privatanställda i vården får rätt tipsa anonymt

Anställda i privata företag inom vård, skola och omsorg ska få rätt att slå larm anonymt om missförhållanden. De ska få samma meddelarskydd som offentligt anställda.
Det föreslår en utredning som lämnat över sitt betänkande till regeringen.

Offentligt anställda har meddelarskydd. Det innebär rätten att vara anonym för den som lämnar information till media, till exempel om missförhållanden i äldreomsorgen.

Rättigheten ingår i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetslagen. Det är förbjudet för myndigheter och andra offentliga aktörer att efterforska vem som lämnat informationen, eller utsätta tipsaren för repressalier.
Men privat anställda inom företag som sysslar med vård, skola eller omsorg omfattas inte av den rätten i dag. Det vill regeringen ändra på, och har tillsatt en utredning som nu är klar. Den presenterades i början av december.

Allt fler offentligt finansierade verksamheter drivs i privat regi. Utredningen har strävat efter att skapa ett meddelarskydd för privatanställda, så långt möjligt detsamma som för offentligt anställda. Behovet är störst inom vård, skola och omsorg enligt utredningen. Samtidigt är risken där begränsad att skyddet för företagshemligheter urholkas.
Utredningen föreslår en ny lag för att reglera meddelarskyddet i förhållande till privata arbetsgivare inom vård, skola och omsorg. Men bara verksamheter som är offentligt finansierade berörs.

Yvonne Norström är en av de som företräder privata vårdbolag i Dalarna. Hon är verksamhetschef på den privata vårdcentralen Engelbrekt i Ludvika.
– Jag har inga invändningar mot att personalen har yttrandefrihet. Vi har avtal med landstinget, och samma gäller för oss som för dem. Det är inga konstigheter, tycker jag.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se