Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PRO och SPF larmar

Hälften av den del av Avestas befolkning, som är över 80 år, hämtade ut tio eller fler läkemedel på recept förra året. Var fjärde hämtade ut medicin som är olämplig för äldre.

Det är Sten Boström, PRO, och Lars Nilsson SPF, som slår larm och vill att Avesta kommun ska försöka påverka och samarbeta med vårdcentraler, läkemedelskommittér och andra för att förbättra situationen.
PRO, SPF centralt och Apoteket AB driver projektet Koll på läkemedel. Syftet är att förbättra äldres läkemedelsbehandling. Resultatet följs år från år och utgår från Socialstyrelsen läkemedelsregister.
– Om de 142 kommuner som ligger över riksgenomsnittet har vi goda skäl att säga att de brister i sin läkemedelsbehandling av äldre, säger PRO:s sakkunnige i vårdfrågor, Sten Boström.

Under 2012 hade 50 procent av Avestas befolkning på över 80 år hämtat ut tio eller fler olika läkemedel på recept. Det är ett högt värde. Medeltalet för Sverige är 46,1 och siffran för till exempel Smedjebacken är 35,4 procent.
Multimedicinering, många olika läkemedel, innebär risker för biverkningar, att läkemedel motverkar varandra, sjukhusvistelse och ökat behov av hemtjänst och särskilt boende.
Under 2012 hade 26,5 procent av kommunens äldre, över 80 år, hämtat ut läkemedel som enligt Socialstyrelsen bedöms som olämpliga för äldre. Här ligger Avesta ungefär på riksgenomsnittet, 27 procent.
Det handlar om mediciner som hos äldre kan leda till yrsel, beteendestörningar, fallolyckor och ökat behov av hemtjänst och särskilt boende.

Målet är att inom fyra år halvera multimedicineringen och användningen av olämpliga läkemedel, bland äldre över 80. För att åstadkomma förbättring försöker SPF och PRO påverka kommunerna. Avesta kommun har fått de aktuella siffrorna. De kommunala pensionärsråden uppmanas att driva på frågan.
Sten Boström menar att många kommuner vill frånsäga sig ansvar för äldres läkemedelsbehandling trots att de enligt lag har ett sådant ansvar.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se