Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problem med polisens nya system

Vid ett dramatiskt självmordsförsök vid järnvägsstationen svävade sex personer i livsfara.
Tre poliser och två anhöriga försökte rädda en desperat man från att kasta sig på högspänningsledningen över spåren.
Polisen anser att hanteringsproblem med det nya radiosystemet Rakel gjorde situationen akut.
Det ledde till att det tog onödigt lång tid innan strömmen stängdes av.

20 november larmades polis till järnvägsstationen. En man hade klivit över staketet på gångbron som går över spårdiket. Mannen låg på den smala skyddsplåten över högspänningsledningen. Situationen var kaotisk då även anhöriga till mannen klivit ut på plåten och försökte hindra mannen från att hoppa på ledningen.
Situationen var alltför uppskruvad för att mannen skulle kunna talas till rätta. Polisen beslutar att kliva ut på skyddsplåten för att fysiskt dra mannen i säkerhet.

Stoppa tågen

Innan det sker anropas LKC för att stoppa tågen. I ett prioanrop krävs förstärkningar, hjälp av Räddningstjänsten och att strömmen stängs av.
Efter en stund motringer LKC, länskommunikationscentralen. Poliserna är då på skyddsplåten och kan inte svara. Det är fritt fall ner till spåren och situationen med anhöriga och mannen är svårbemästrad.

Hög ljudnivå

LKC ringer igen och när poliserna försöker svara uppfattas inte det på LKC eftersom ljudnivån runtomkring är för hög.
I det läget undrar LKC om Räddningstjänsten ska kopplas in och om de befinner sig i närheten till elledningarna.
Larmanrop som skickades ut nådde inte övriga patruller på fältet.
I tillbudsrapporten skriver anmälaren att polisen inte fick kvittens från LKC, ingen ytterligare patrull beordrades till platsen och hanteringen av Rakel får anses som bristfälligt då de som arbetade på LKC inte har Rakel-utbildning.
”Tråkigt att den fortsatta risken för våra liv fanns kvar då vi inte fått nån fungerande funktion kommunikation med LKC.” och ” situationen kunde ha lett till dödsfall av tre civila och tre poliser”
Händelsen är anmäld till polismyndigheten i Dalarna i en tillbudsrapport.
Polisen anser att bristande hanteringen av det nya radiosystemet Rakel på LKC gjorde att det tog onödigt långt tid innan strömmen i högspänningsledningen stängdes av och att faran de befann sig i inte gick ut.
Det var först när Räddningstjänsten anlänt som all ström stängdes av eftersom Räddningstjänsten vägrade att arbeta innan.
Mannen kunde räddas.
HANS DAHLQVIST