Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemen tar inte sommarlov

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i för hbt-personer inte minst tack vare den liberala lagstiftningen, trots detta finns det mycket kvar att göra för att förbättra situationen i Sverige för hbt-personer, inte minst för unga hbt-personer.

Unga hbt-personer mår i relation till sina jämnåriga heterosexuella vänner väldigt mycket sämre. Det finns med största säkerhet någon ung hbt-person i din närhet som mår dåligt på grund av sin sexuella läggning. Trots att det är sommar tar inte dessa problem semester.

Att vara ung är inte alltid så lätt. Det är inte enklare att vara ung och vara hbt-person. Omgivningens attityder och den miljö man lever i har stor inverkan på unga som är osäkra. Vi vet att unga hbt-personer ofta mår sämre än andra och löper större risk än andra att drabbas mobbing etc. Unga hbt-personer har sämre hälsa än befolkningen som helhet.

Enligt Ungdomsstyrelsen uppger en fjärdedel av de homo- och bisexuella kvinnorna att de har försökt ta livet av sig. Det är också vanligare med självmordstankar hos unga homo- och bisexuella samt hos unga som är osäkra på sin sexuella läggning jämfört med unga heterosexuella. 42 procent av de homo- eller bisexuella männen och 29 procent av männen som är osäkra på sin sexuella läggning har någon gång haft självmordstankar jämfört med 12 procent hos unga heterosexuella män.

Motsvarande siffror hos unga kvinnor är högre, hela 47 procent av de homo- eller bisexuella kvinnorna och 34 procent av kvinnorna som är osäkra på sin sexuella läggning har haft självmordstankar, medan var femte ung heterosexuell kvinna har haft självmordstankar.

Unga hbt-personer drabbas oftare än sina heterosexuella jämnåriga av våld i någon form, ofta av någon de är släkt med.

Hbt-ungdomar drabbas oftare av fetma på grund av stillasittande fritid, de röker mer, samtidigt som unga hbt-kvinnor snusar och brukar alkohol i högre grad än jämnåriga heterosexuella kvinnor, enligt Folkhälsoinstitutet.

Det behövs åtgärder för att unga hbt-personer ska få bättre förutsättningar för att kunna må bra.

Särskilda åtgärder är nödvändiga från stat, kommuner och landsting för att grupper av unga, såsom unga hbt-personer, som är särskilt utsatta i samhället ska ges bättre förutsättningar för att förbättra sin psykiska hälsa. Dock är inte enbart åtgärder från det offentliga Sverige som kan lösa ungdomarnas problem.

Det är viktigt att vi ser unga i vår omgivning som mår dåligt, att vi uppmärksammar dem och att vi hjälper dem att må bättre på det sätt man göra i en familj eller vänkrets och att vi aldrig accepterar att barn mår dåligt eller mobbas på grund av sin sexuella läggning. Trots att det är sommarlov för de flesta nu tar inte hbt-ungdomarnas problem sommarlov. Tänk på det i sommar.

Jenny Edberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel