Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet med sena dödsbevis har förvärrats

Innan man kan begrava sin döde anhörige, måste läkare utfärda ett dödsbevis vilket ska ske senast nästföljande vardag efter dödsfallet. Men trots att det gått över två år sedan flera aktörer inom begravningsbranschen skickade en skrivelse till Socialstyrelsen om problemet med dödsbevis som inte utfärdas i tid, har det inte hänt något.

Problemet har snarare förvärrats. Det uppger Ulf Lernéus, vd för Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Därför kommer man nu att skicka en ny skrivelse till Socialstyrelsen.

– Jag får ett samtal i veckan från begravningsbyråerna om problemet. Det här drabbar många anhöriga, säger Ulf Lernéus till Nyhetsbyrån Siren.
Siren har kontaktat alla landsting och de flesta har svarat att man inte för statistik över sena dödsbevis. Vissa svarar att man inte systematiskt följer upp om dödsbevis utfärdas i tid. Ett landsting, Västernorrlands läns landsting, svarade med att ge in statistik. Inte heller Skatteverket har statistik över sena dödsbevis.
Socialstyrelsen är medveten om problemen. Myndigheten har själv problem med att få in dödsorsaksintygen och problemet har tilltagit. För trettio år sedan saknades ett tiotal intyg per år. Siffran har stigit kraftigt och cirka 1 700 dödsfall saknade dödsorsaksintyg år 2010.

Trots stora ansträngningar från Socialstyrelsens sida att spåra och påminna läkare som inte skickat in dödsorsaksintyg har det inte lett till någon förbättring.
En förfrågan om vilken tid det tar att skriva ut dödsbevis i Landstinget Dalarna blev svaret så här från chefsläkare Bengt Malmqvist på medicinska enheten:
– Våra IT-System klarar idag inte att ta fram sådana uppgifter då vi nyligen bytt journalsystem.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se