Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Program på gymnasiet kan stängas

Tidigare förslag om att dela upp Martin Koch-gymnasiet i ett yrkesgymnasium och en högskoleförberedande del har skrotats.
Martin Koch-gymnasiet är och förblir en sammanhållen skola.

Utbildningsnämnden har däremot sagt ja till en ny ledning för gymnasiet. Det ska bli två rektorer på Martin Koch-gymnasiet och en rektor på Lärcentrum. Dessa ska delvis få olika ansvarsområden.
– Något som är viktigt är att vi måste få veta hur många program vi ska ha, säger utbildningsnämndens ordförande Anki Rooslien (S).

Om cirka tre veckor är preliminärintagningen för nästa läsår klar.
– Blir det inte tillräckligt många sökande kan vi stänga ett program, men vi lägger inte ner det, berättar Anki Rooslien.
Gysam, där tolv Dalakommuner samverkar, ska också se över programutbudet när elevantalet minskar.
– Det är för att se vilken kommun man ska satsa på när det gäller vissa program, säger Anki Rooslien.

Hantverks- och finsnickeriprogrammet finns till exempel nu enbart i Leksand. Elever som vill gå utbildningen hänvisas alltså dit.
– Det är en dyr maskinpark och då kan vi komma överens om att stötta Leksand, säger Anki Rooslien.
Den nya gymnasiereformen ställer också till det i små kommuner. Tidigare kunde elever på olika program läsa basämnen tillsammans.
– Men med de nya reglerna ska till exempel matematik genomsyras av varje programs inriktning, det här kan knäcka många program, de riskerar att slås ut, tror Anki Rooslien.

Johan Källs/DT