Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protest mot nytt schema

En delad tur, ett långpass på 14 timmar, eller en extra helg per sexveckors­period. Införandet av ”valmöjligheterna” föregicks inte av vare sig ­informationsmöten eller en dialog med hemtjänstgruppen i Söderbärke.
För ett par veckor sedan satt det bara ett anslag på dörren till lokalerna vid Hedgården – undertecknat av enhetscheferna.

Det råder närmast upprorsstämning när tidningen träffar personalen.
– Det får ju bara inte gå till på det här sättet, säger Gunilla Högnäs irriterat.
Nu är det inte så att hemtjänsten i Söderbärke är ensamma om nyordningen. Kollegorna uppe i Smedjebacken jobbar redan efter det nya schemat.
– Vi vet att man inte gillar det där heller. Men det kanske var så att ingen opponerade sig.

Att smyga in de nya turerna, utan att föra en dialog med arbetsgruppen och nöja sig med ett anslag på en dörr anses i alla fall gå utanför allt som har med anständighet att göra.
Därmed placeras också de två nya enhetscheferna, Susanne Andersson och Magnus Sundström, i skottlinjen.
– Man undrar ju om det här är vad den omtalade ”dialogen” i kommunen går ut på, fortsätter Gunilla Högnäs.
– Cheferna har inte varit hit och presenterat sig. Jag vet inte ens hur de ser ut, tillägger Maria Carlsson.
Likaså ifrågasätts den egna facksektionen, som man upplever har lagt sig platt och inte heller kommunicerat med medlemmarna.
Ilskan och det mullrande missnöjet bottnar i att var och en från och med nästa vecka ska klämma in ett långpass (07.00 till 21.00), en arbetsdag med delad tur (07.00–14.00 samt 17.00–21.00) eller en extra helg på arbetsschemat som går runt på sex veckor.

För hemtjänstgruppen är det som att välja mellan pest och kolera. Ett skäl är att flera sedan tidigare arbetar varannan helg.
– Lägger man till extrahelgen betyder det ju att man jobbar tre helger i rad, är ledig en för att sedan jobba helg igen. Vad är det för liv? frågar sig Maria Carlsson.
När det sedan gäller långpassets längd påpekas att det kommer att inkräkta på dygnsvilan.
– Efter 14 timmar på jobbet slutar man nio kvällen för att sedan börja sju på morgonen. Hur pigg är man då?Sara Gustafsson är ett konkret exempel på hur tilltalande de nya arbetsvillkoren uppfattas. Hon lämnade ett jobb som personlig assistent, sökte och fick en anställning inom hemtjänsten i Söderbärke.
– Jag fick ingen information när jag skrev på anställningskontraktet. En vecka senare fick jag veta det här. Så nu har jag sagt upp mig. Det går inte att ha ett liv med de här arbetstiderna, förklarar hon.
Sara Gustafsson slog därmed ett slags rekord. Efter bara två veckor inom hemtjänsten sade hon upp sig.

Ilskan och frustrationen är tydlig inom hemtjänstgruppen. De nya arbetspassen införs samtidigt som de även övertar hemsjukvården med samma bemanning.
– För vår del innebär det i det inledande skedet fem mycket hjälpbehövande äldre, utöver dem vi redan hjälper. Det är förskräckligt, vi ska stressa oss fram. Vi vill så mycket, men vi hinner inte med, berättar Susanne Pergenius.


Harri Sternljung/DT